معرفی غزاله علیزاده
پست معرفی غزاله علیزاده ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. غزاله علیزاده را همهی آنهایی که دلباختهی ادبیاتاند با کتابهای «خانهی ادریسیها» و «شبهای تهران» به یاد میآورند. البته که مرگ خودخواستهی این نویسندهی نواندیش با تمام تلخیای که به کام جامعهی ادبیات ایران نشاند، نقش پررنگی در بیشتر شناخته شدن او و آثارش داشت. آثاری که بهنوعی روایتی بودند از تجربههای زیستهاش.
زندگینامه غزاله علیزاده
غزاله علیزاده (Ghazaleh Alizadeh)، تکفرزندِ خانوادهای اصیل و ثروتمند، در 27 بهمن 1327 در مشهد به دنیا آمد. اگرچه وقتی چشم باز کرد، خود را با نام فاطمه شناخت؛ فاطمه علیزاده هراتی. دختری که پدرش تاجر بود و خون مادری فرهیخته و اهل ادب در جان و تنش جریان داشت.
منیرالسادات سیدی، مادر غزاله علیزاده، از شاعران و نویسندگان توانای زمان خود بود. مادری که ادعا میکند غزاله کودکیاش را «در خانهای با حوض و باغچهای پر از گل، درختان بید، سرو و درختچههای شمشاد» سپری کرده است.
هرچند خودِ غزاله علیزاده آن دوران را با بگومگوهای پدر و مادرش و بحثهایشان دربارهی جدایی به یاد میآورد. او در کودکی مدام در خیالاتش غرق میشد تا آرامشی را که در خانه پیدا نمیکرد در دنیای خیال به دست آوَرَد. رفتاری که مادر غزاله آن را نشانههایی از افسردگی تعبیر میکرد.
غزاله علیزاده دوران تحصیل را با موفقیت گذراند و توانست در دبیرستان مهستی مشهد در رشتهی علوم انسانی دیپلم بگیرد. دورانی که آن را با مطالعهی آثار روشنفکران سپری کرد. آثاری که بر تفکرات و عادات زندگیاش بسیار اثرگذار بودند.
با پایان تحصیلات دبیرستان و شروع گیاهخواری، غزاله علیزاده در کنکور شرکت کرد و باز هم درخشید. انتخاب میان رشتهی ادبیات دانشگاه مشهد و حقوق و فلسفهی دانشگاه تهران آسان نبود، اما مادرش با اینکه در دنیای ادبیات تنفس کرده بود، دختر را بهسمت تهران روانه کرد تا رشتهی حقوق را ادامه دهد.
غزاله علیزاده بعد از اتمام دورهی کارشناسی، وارد دانشگاه سوربن شد تا در رشتهی فلسفه و سینما تحصیل کند. هرچند کسی نمیداند چه شد که عشق به فلسفهی اشراق در دلش جوشید و این رشته را انتخاب کرد، با مرگ ناگهانی پدرش دانشگاه و پایاننامه را رها کرد و به وطن برگشت.
درست است که نویسندهی کتاب خانهی ادریسیها از سوربن مدرک نگرفت، اما اندوختههای علمی و فرهنگیاش و تمام تجربههای زیستهاش در غربت را در توشهای پربار با خود به خانه آورد. مادر غزاله علیزاده هم هر دو ماه یک بار در خانهشان محافل ادبی برگزار میکرد. دورهمیهایی که در آن حضور روشنفکران و ادیبانی همچون سعید نفیسی و مهدی اخوان ثالث پررنگ بود.
غزاله علیزاده در سال 1348 با بیژن الهی، شاعر نامی، ازدواج کرد. ازدواجی که حاصل آن دختری به نام سلمی الهی بود و در دههی 50 به جدایی ختم شد. غزاله علیزاده در تجربهی ازدواج با محمدرضا نظامشهیدی هم طعم جدایی را چشید. او سالهایی از عمرش را با سرطان دستبهگریبان بود. جنگ مداومی که او را ناچار کرده بود برای نوشتن رمان «خانهی ادریسیها» دو منشی استخدام کند.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای غزاله علیزاده
غزاله علیزاده بالاخره در سال 1375 تصمیمش را گرفت و بعد از دو خودکشی نافرجام، خود را در روستای جواهرده از درختی حلقآویز کرد. او در نامهی خداحافظیاش از خستگیاش گفته بود: «تنها و خستهام، برای همین میروم. دیگر حوصله ندارم. چقدر کلید در قفل بچرخانم و قدم بگذارم در خانهی تاریک؟ من غلام خانههای روشنم.»
سیر نویسندگی غزاله علیزاده
به گفتهی خود غزاله علیزاده، او اولین داستانش را در 14سالگی نوشت. داستانی 60صفحهای که به تلاش مادرش در یک مجلهی ادبی چاپ شد، اما از میانهی دههی 1340 نویسندگی را بهطور حرفهای ادامه داد.
در واقع، ادبیات راهش را در رگهای غزاله علیزاده پیدا کرد و در قلمش جوشید. تا آنجا که اقرار میکند: «من حقوق خواندم اما اهلش نبودم فقط دلم میخواست داستان بگویم و داستان بگویم.»
کتاب «بعد از تابستان» اولین رمان غزاله علیزاده بود که در سال 1356 به چاپ رسید و غزالهی ادبیات ایران متولد شد. در سال 1357، علیزاده با چاپ اولین مجموعه داستانش با نام «سفر ناگذشتنی» بار دیگر چشم ادبیات ایران را با حضورش روشن کرد. اثری که بسیاری از منتقدین ادبی تحسینش کردند و آن را نشانهای روشن بر طلوع حضوری زنانه در دنیای مردانهی نویسندگی آن دوران میدیدند.
بهترین کتابهای غزاله علیزاده
غزاله علیزاده در طی عمر نهچندان بلندش، رمان و داستانهای کوتاه متعددی از خود به جا گذاشته است. روایتهایی که از دل جامعهی ایرانی و تجربههای زندگیاش جان گرفتهاند.
کتاب خانهی ادریسیها: نام غزاله علیزاده با خانهی ادریسیها گره خورده است. رمانی که داستانش در شهری به نام عشقآباد اتفاق میافتد. خانوادهی اشرافی ادریسی در جریان یک انقلاب بلشویکی، با ورود ناگهانی مهمانهایی ناخوانده، غافلگیر میشوند. انقلابیونی که آمدهاند تا حق و حقوق ستمدیدگان را احیا کنند.
کتاب شبهای تهران: رمان شبهای تهران از طبقهی اشرافی جامعهی ایرانی در دههی 40 و 50 شمسی میگوید. داستانی عاشقانه با سه قهرمان که در فضای روشنفکری میگذرد. روایتی از افکار درونی یک مرد و دو زن که ارتباطشان با یکدیگر گره داستان را شکل میدهد.
کتاب دو منظره و داستانهای دیگر: اگر دلتان میخواهد از بین کتابهای غزاله علیزاده داستانهای کوتاه او را بخوانید، کتاب دو منظره و داستانهای دیگر بهترین انتخاب است. چراکه 13 داستان کوتاه از مجموعه داستانهای این نویسنده از جمله «سفر ناگذشتنی»، «چهارراه» و «تالارها» در آن گردآوری شده است.
سبک نگارش و دیدگاههای غزاله علیزاده
آمیختگی غزاله علیزاده با ادبیات کلاسیک فارسی و همینطور همنشینیاش با ادبیات فرانسه تأثیر زیادی بر رشد فکری او داشت. گوستاو فلوبر از نویسندگان موردعلاقهی علیزاده بود و او اعتقاد داشت که این نویسندهی فرانسوی از عرفان شرقی تأثیر گرفته است. غزاله این موضوع را پنهان نمیکرد که دقت بیان و توانمندی فلوبر را الگوی نویسندگیاش قرار داده است.
منتقدین معتقدند شهر، خانه و خاطرههای کودکی موتیفهای تکراری آثار غزاله علیزاده هستند. رمان خانهی ادریسیها هم که مشهورترین اثر اوست، روایتی است از مصادره شدن یک خانهی اشرافی در بحبوحهی یک انقلاب بلشویکی. داستانی استعاری که گوشهای از تجربههای زندگی نویسنده است. «دو منظره»، «چهارراه»، «شبهای تهران» و «ملک آسیاب» از دیگر آثار مهم این نویسنده است.
آثاری که در هر کدامشان شکلی از آرمانگرایی، مفهوم خانه و دغدغههای زنانه به چشم میخورد، و برخلاف رویهی بسیاری از نویسندگان آن دوران که در داستانها و رمانهایشان از فقر مینوشتند، تمرکز علیزاده بیشتر بر قشر متمول و اشرافی جامعه بود.
غزاله علیزاده از نسل دوم نویسندگان زن ایرانی است که پا جای پای نویسندگانی چون سیمین دانشور، مهشید امیرشاهی و گلی ترقی گذاشت و با ساخت جهانبینی زنانه، به شکلگیریِ آنچه امروز بهعنوان جریان رایج داستاننویسی زنان در ایران شناخته میشود، کمک بسیاری کرد.
بدون شک، غزاله علیزاده را میتوانیم در داستانهایش پیدا کنیم. او اگرچه خودش را در روستایی زیبا تمام کرد، زیبایی روح و فکرش را در روایتهایش برایمان به یادگار گذاشت. کسی که بهقول مسعود کیمیایی: «دلش میخواست افراشته بمیرد.»
اقتباسهای سینمایی و فرهنگی از غزاله علیزاده
پگاه آهنگرانی در سال 1387 مستندی با عنوان «مُحاکات غزاله علیزاده» ساخته است. او برای تولید این مستند بهسراغ خانواده، نزدیکان و دوستان غزاله علیزاده رفته و با آنها به گفتوگو و مصاحبه نشسته است. در خلال صحبتهای افراد مختلف، تصاویری از غزاله علیزاده هم میبینیم. تصاویری که جواد کراچی، از فیلمسازان ایرانی، در ماههای پایانی زندگی نویسنده ضبط کرده است. آهنگرانی به کمک این تصاویر و مصاحبهها، مستندی خلق میکند که میتوان در آن غزاله علیزاده را از نگاه خودش و اطرافیانش به تماشا نشست.
شروع نویسندگی غزاله علیزاده
علیزاده داستان نویسی را با مجموعه داستانی سفر ناگذشتنی آغاز کرد. این مجموعه در سال 56 در مشهد چاپ شد.
رابطهی غزاله علیزاده و مرتضی آوینی
بیوگرافی غزاله علیزاده سرشار از پستی و بلندی های گوناگون است. نقطه مبهم زندگینامه غزاله علیزاده ارتباط عاشقانه او با «مرتضی آوینی» میباشد. ارتباطی که هیچگاه به سرانجام مشخصی نرسید. علیزاده در دانشگاه تهران با مرتضی آوینی آشنا شد. چنین ارتباطی از سوی دوستان شهید آوینی، در «مستند آقا مرتضی» تایید شد.
عشق و ازدواج غزاله علیزاده
پس از اتمام این رابطه، غزاله در سال 1348 با «بیژن الهی»، شاعر و نقاش ایرانی، ازدواج کرد و حاصل این ازدواج دختری به نام «سلما» بود. این زوج در سال 50 شمسی تصمیم به جدایی گرفتند و پس از آن، غزاله با «محمدرضا نظام شهیدی» ازدواج نمود. البته این زادواج نیز نهایتا به جدایی ختم شد. غزاله علیزاده فقط یک دختر به نام سلما دارد ولی دو تن از کودکان زلزلهی زدهی بوئین زهرا که پدر و مادرشان را در زلزلهی سال 41 از دست داده بودند، به فرزندخواندگی پذیرفته بود.
مرگ غزاله علیزاده
غزاله در سالای پایانی عمر خود به سرطان مبتلا بود. او که سابقهی دو بار خودکشی ناموفق را در زندگی خود داشت، عاقبت در 21اُم اردیبهشت ماه سال 1375 در روستای جواهردهِ رامسر، خود را از درختی به دار آویخت. او در یادداشتی برای بازماندگان، رسیدگی به آثار خود را به «رضا براهنی»، «هوشنگ گلشیری» و «منصور کوشان» واگذاشته بود. متن یاداشت به شرح زیر است:
«آقای دکتر براهنی، آقای گلشیری و کوشان عزیز! رسیدگی به نوشتههای ناتمام خود را به شما عزیزان واگذار میکنم. ساعت یک و نیم است. خستهام. باید بروم. لطف کنید و نگذارید گم و گور شوند و در صورت امکان چاپشان کنید. نمیگویم بسوزانید. از هیچکس متنفر نیستم. برای دوست داشتن نوشتهام. نمیخواهم، تنها و خستهام، برای همین میروم.
دیگر حوصله ندارم. چقدر کلید بچرخام و قدم بگذارم در خانهای تاریک؟ من غلام خانههای روشنم. از خانم دانشور عزیز خداحافظی میکنم؛ چقدر به همه و من محبت کرده است! چقدر به او احترام میگذارم! بانوی رمان، بانوی عطوفت و یک هنرمند راست و درست، با شفقت بسیار. خداحافظ دوستان عزیز».
کتاب های غزاله علیزاده
آثار غزاله علیزاده شامل رمان ها و مجموعه داستان های وی است که در فهرست زیر آنها را نام بردهایم: رمان ها
کتاب ملک آسیاب
کتاب شبهای تهران
کتاب خانه ادریسیها
کتاب دو منظره و داستان های دیگر
مجموعه داستان ها
مجموعه داستان تالارها
مجموعه داستانسفرناگذشتنی
مجموعه داستان چهارراه
بهترین کتاب غزاله علیزاده
کتاب خانه ادریسی ها کتاب خانه ادریسیها که لقب بهترین کتاب غزاله علیزاده را به دوش میکشد، یکی از بهترین رمان هایی است که پس از انقلاب، در ایران به چاپ رسید. این داستان مربوط به خانهای به در شهر عشق آباد است که در آن 4 شخص زندگی میکنند. افرادی که بجای زندگی در دنیای واقعی به زیستن در خیالات خود مشغول و مدام درحال مرور خاطراتاند. اما این کسالت و خمودگی پس از مدتی، با ورود عدهای که به تازگی قدرت کشور را به دست گرفتهاند، به هم میریزد. آنها به خانهی ادریسیها میآیند و در آن ساکن میشوند و …