معرفی هنریک ایبسن
پست معرفی هنریک ایبسن ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. هنریک ایبسن نمایشنامهنویس نروژی قرن نوزدهم است. او یکی از مهمترین نمایشنامهنویسان تاریخ ادبیات نمایشی است که هر چند در ابتدا در کشور خود شناخته نشد، در دیگر کشورهای اروپایی بر اعتبار خود افزود. از بهترین کتابهای او میتوان به «مرغابی وحشی» و «دشمن مردم» اشاره کرد.
زندگینامه هنریک ایبسن
هنریک ایبسن (Henrik Ibsen) در 20 مارس 1828 در شهر کوچکی در جنوب نروژ به دنیا آمد. پدرش تاجری ورشکسته بود که با افسردگی دست و پنجه نرم میکرد. به همین دلیل اوضاع مالی خانوادهی هنریک ایبسن تعریفی نداشت. هنریک ایبسن پس از 15سالگی به شهر دیگری مهاجرت کرد و در آنجا شاگرد یک داروخانه شد. او در اوقات بیکاری برای قبولی در دانشگاه درس میخواند و از وقتهای اضافی خود برای نوشتن نمایشنامه استفاده میکرد.
هنریک ایبسن در سال 1850 به اسلو رفت تا در آزمون ورودی دانشگاه اسلو شرکت کند، اما نتوانست موفق شود و دیگر برای ورود به دانشگاه تلاشی نکرد. هنریک ایبسن تصمیم گرفت تمام وقت خود را وقف نوشتن کند. هنریک ایبسن نخستین نمایشنامهی خود را با کمک دوستش در سال 1850 منتشر کرد. این نمایشنامه «کاتلینا» نام داشت. اما این نمایشنامه به شکستی فاجعهبار ختم شد؛ نه نسخهای از آن به فروش رفت و نه در هیچکدام از سالنهای تئاتر برای اجرا پذیرفته شد.
شهرت و پایان عمر هنریک ایبسن
هنریک ایبسن در سال 1851 شغلی در تئاتر ملی برگن پیدا کرد. او در سالهای فعالیتش در تئاتر ملی برگن نمایشنامههای زیادی نوشت که توجه مخاطبان اندکی را به خود جلب میکرد و در کل چندان موفق نبود، اما جایگاه هنریک ایبسن را به عنوان نمایشنامهنویس تثبیت میکرد. هنریک ایبسن در سال 1859 ازدواج کرد و ثمرهی ازدواجش کودکی به نام سیگور ایبسن بود که او هم در آینده به نویسندهای مشهور و یک سیاستمدار تبدیل شد.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای هنریک ایبسن
هنریک ایبسن در همان حوالی سالهای 1860 با بحران مالی روبهرو شد. به همین دلیل او در سال 1864 تصمیم گرفت از نروژ به کشور ایتالیا مهاجرت کند. این دوری از وطن 27 سال به طول انجامید. هنریک ایبسن در طی این سالها بین آلمان و ایتالیا در رفتوآمد بود و بهترین آثار خود را نوشت و توجه منتقدان و مخاطبان تئاتر را در سراسر اروپا به خود جلب کرد. از جمله نمایشنامههایی که او در این برهه به نگارش درآورد میتوان به «خانه عروسک» و «اشباح» اشاره کرد.
هنریک ایبسن در سال 1891 به عنوان نویسندهای بزرگ به نروژ برگشت. او در سال 1899 آخرین نمایشنامهی خود را با نام «وقتی ما مردگان سر برداریم» نوشت. هنریک ایبسن در سال 1900 دچار سکتهی مغزی شد و چند سال بعد، در تاریخ 23 مهی سال 1906، درگذشت.
بهترین کتابهای هنریک ایبسن
هنریک ایبسن یکی از مهمترین نمایشنامهنویسان قرن نوزدهم است که تأثیر منحصربهفردی بر این حوزه گذاشته. در این بخش، به بهترین کتابهای هنریک ایبسن خواهیم پرداخت:
نمایشنامه دشمن ملت (An Enemy of the People): دشمن ملت یکی از نمایشنامههای معروف هنریک ایبسن است. این نمایشنامه که در سال 1882 منتشر شد، داستان پزشکی را تعریف میکند که متوجه میشود یکی از جاذبهها و پروژههای بزرگ شهر به سلامت مردم آسیب میزند و باید خراب شود. این عقیدهی او باعث میشود که ناگهان از فردی محبوب به شخصی منفور تبدیل شود.
نمایشنامه مرغابی وحشی (The Wild Duck): هنریک ایبسن نمایشنامهی مرغابی وحشی را در سال 1884 منتشر کرد. حوادث این نمایشنامه پیرامون روابط دو دوست رخ میدهد که برای یک مهمانی پس از مدتها به پیش هم میآیند. این ملاقات باعث یادآوری اتفاقات تلخی در گذشته میشود و روابط این دو شخصیت دگرگون میگردد.
نمایشنامه روسمرسهولم (Rosmersholm): نمایشنامهی روسمرسهولم، یکی از نمایشنامههای شناختهشدهی هنریک ایبسن، در سال 1886 برای اولین بار به دست مخاطبانش رسید. شخصیت اصلی این نمایشنامه جان روسمر نام دارد که صاحب اصلی خانهای به نام روسمرسهولم است. جان روسمر هر چند رؤیاها و اهداف بزرگی در سر دارد، در میدان واقعیت بیتجربه عمل میکند.
نمایشنامه آیلف کوچولو (Little Eyolf): مضمون محوری نمایشنامهی آیلف کوچولو مفهوم ازدواج و تعهد دو انسان به یکدیگر است. این نمایشنامه داستان زوجی به نامهای «آلفرد» و «ایتا» را تعریف میکند که به یکدیگر علاقه دارند، اما با به دنیا آمدن فرزندشان ارتباطشان دیگر مانند گذشته نیست. این نمایشنامه در سال 1894 منتشر شد و ظرافتهای روایی آن زبانزد است.
کتابهایی که در اینجا معرفی کردیم از جمله بهترین نمایشنامههای هنریک ایبسن است. هنریک ایبسن کتابهای دیگری نیز دارد که از آنها میتوان به «هدا گابلر» (Hedda Gabler) و «پرگنت» (Peer Gynt) اشاره کرد. شما میتوانید مجموعه نمایشنامههای هنریک ایبسن را در کتابراه بشنوید و بخوانید.
اقتباسهای سینمایی از آثار هنریک ایبسن
کتابهای هنریک ایبسن از بهترین آثار نمایشی تاریخ هنر به شمار میروند، به همین دلیل اقتباسهای مختلفی از آثار هنریک ایبسن ساخته شده است. در این بخش، به بهترین اقتباسهای سینمایی از آثار هنریک ایبسن خواهیم پرداخت:
فیلم استاد معمار (A Master Builder): جاناتان دمی فیلم استاد معمار را با اقتباس از نمایشنامهای به نام «استاد سولنس معمار» در سال 2013 به روی پرده برد. فیلمنامهنویس این فیلم نیز والاس شان است که از نمایشنامهنویسان مشهور آمریکا به شمار میرود. او در این فیلم نیز به ایفای نقش پرداخته است. این فیلم داستان معمار موفقی را روایت میکند که همهی عمر به تمسخر اطرافیانش پرداخته اما زمانی که به مرگ نزدیک میشود، میخواهد روابط خود را با اطرافیانش تغییر دهد.
فیلم دختر (The Daughter): نویسندگی و کارگردانی این فیلم را سیمون استون بر عهده داشته و این فیلم در سال 2015 منتشر شده است. فیلم دختر با اقتباس از نمایشنامهی مرغابی وحشی ساخته شده. در این فیلم بازیگران شناختهشدهای چون سم نیل به ایفای نقش پرداختهاند.
فیلم خانه عروسک (A Doll’s House): فیلم خانه عروسک به کارگردانی پاتریک گارلند در سال 1973 و با اقتباس از نمایشنامهای به همین نام ساخته شد. آنتونی هاپکینز یکی از بازیگران شاخص این فیلم است. حوادث فیلم پیرامون زنی است که برای نجات شوهر خود جرمی را مرتکب شده است و برای این جرم مدام تهدید میشود تا اینکه حقیقت آشکار میگردد.
جملات برگزیده هنریک ایبسن
هنر هنریک ایبسن در دیالوگنویسی چشمگیر است. در این بخش، به جملات و دیالوگهای برگزیدهی آثار هنریک ایبسن خواهیم پرداخت:
همیشه باید ذهنم را آماده نگه دارم تا ببینم چه کسی راست میگوید. من یا جامعه؟ (کتاب خانه عروسک)
با من تو میتوانی انسان دیگری باشی. (کتاب خانه عروسک)
وقتی برای آزادی میجنگی، نباید بهترین شلوارت را بپوشی. (کتاب دشمن مردم)
تحولات ایبسن در نمایشنامه نویسی و تئاتر
هنریک ایبسن را پدر رئالیسم در تئاتر میدانند، او در نمایشنامههای خود بر صحنههای رئالیستی، دیالوگهای واقعگرایانه و مهمتر از همه خلق شخصیتهای رئالیستی روانشناختی تمرکز داشت. درامهای او در بررسی مسائل اجتماعی از مباحث رایج در دورهی زمانی خود دور شد.
کتاب های هنریک ایبسن با وجود گذشت چندین سال، ماندگار شدهاند، چراکه او وضعیت انسان را به گونهای مورد ارزیابی قرار میدهد که شبیه هیچیک از آثار پیش از او نیست. آثار هنریک ایبسن پس از گذشت سالها همچنان در سراسر جهان اجرا میشوند
سبک و مضمون نمایشنامه های ایبسن
سبک ایبسن ساده و در دسترس است. دیالوگهای پرتنش و بی پرده شخصیتهای داستانی او حرفهای ناگفتهی بسیاری را در خود جای دادهاند. او از گفتوگوهای محاورهای، برای خلق یک درام واقعی و قابل ارتباط استفاده میکند. رئالیسم برای ایبسن یک تکنیک نمایشی و یک موضع فلسفی است. رئالیسم در دیالوگ، صحنهپردازی و شخصیتپردازی ایبسن و نیز نقد نمایشنامهها از آرمانهای بورژوایی پدیدار است. هرچند هنریک ایبسن اولین نمایشنامهنویس رئالیست نبود، اما تأثیرگذارترین آنها باقی ماند..
اقتباس داریوس مهرجویی از اثر ایبسن
داریوش مهرجویی کارگردان معروف ایرانی فیلم سارا را به اقتباس از نمایشنامه خانه عروسک هنریک ایبسن ساخته است. در این فیلم سارا همانند نورا در خانه عروسک اما دارای فرهنگ ایرانی است. این کارگردان فیلمی با عنوان اشباح نیز بر اساس نمایشنامه اشباح ایبسن تولید کرده است.