معرفی آنتوان دو سنت اگزوپری
پست معرفی آنتوان دو سنت اگزوپریآنتوان دو سنت اگزوپری ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. آنتوان دو سنت اگزوپری نویسنده و خلبان فرانسوی است که بعدها به واسطهی خلق داستانهای قهرمانگرایانه و سرشار از مضامین انساندوستانهاش به قهرمان ملی فرانسه تبدیل شد. او خالق کتاب بسیار معروف «شازده کوچولو» است که تاکنون به بیش از ۲۰۰ زبان زندهی دنیا ترجمه شده است.
زندگینامه آنتوان دو سنت اگزوپری
آنتوان دو سنت اگزوپری (Antoine de Saint Exupéry) در سال 1900 میلادی در شهر لیون و در خانوادهای کاتولیک به دنیا آمد. چهارساله بود که پدرش را از دست داد و مادرش بهتنهایی عهدهدار سرپرستی او و خواهر و برادرانش شد. آنتوان دو سنت اگزوپری در نوجوانی برای ادامهی تحصیل به سوئیس رفت و استعداد نویسندگیاش از همان دوران، تعجب و تشویق توأمان معلمانش را برانگیخت، اما این نوجوان خوشقلم، مدتی بعد، یعنی در سال 1919، برای ادامهی تحصیل در رشتهی معماری به مدرسهی هنرهای زیبای پاریس رفت و در همان سالها شانس خود را در نیروی هوایی فرانسه آزمود و بهعنوان مکانیک در آنجا مشغول به کار شد.
این سابقهی کاری و خدمت در نیروی هوایی منجر به آموختن فنون خلبانی و تبدیل شدن آنتوان دو سنت اگزوپری به یکی از خلبانان زبردست ارتش فرانسه گردید. آنتوان در قامت خلبان مجبور بود به کشورهای مختلف دنیا سفر کند و همین امر موجب تعامل او با مردمان سایر ملل و فرهنگها شد و تجربیات خوبی را برای او به ارمغان آورد.
آنتوان دو سنت اگزوپری از این تجربیات به مثابهی ابزاری برای خلق شخصیت در داستانهایش استفاده کرد که ردپای آنها در کتابهای مختلف او قابل مشاهده است. در واقع در حین همین سفرها بود که آنتوان دو سنت اگزوپری قدم در مسیر شیرین و پرفرازونشیب نویسندگی گذاشت و اولین اثر خود به نام «پیک جنوب» را در خلال یکی از همین مأموریتها نوشت.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای آنتوان دو سنت اگزوپری
عمر آنتوان دو سنت اگزوپری و مدت زمان نویسندگی او بسیار کوتاه بود، اما در همین مدت کوتاه زندگی، آثار جاودانهای خلق کرد که نام او را در زمرهی محبوبترین نویسندگان فرانسوی و جهانی قرار داد. «شازده کوچولو»، معروفترین اثر این نویسنده، از پرفروشترین کتابهای تاریخ ادبیات به شمار میرود که به بیشتر زبانهای زندهی دنیا ترجمه شده و در ایران نیز مترجمان بزرگی همچون محمد قاضی، ابوالحسن نجفی و احمد شاملو این کتاب را به فارسی ترجمه کردهاند.
این نویسندهی خوشقریحهی فرانسوی در پروازی اکتشافی بر فراز دریای مدیترانه در ژوئیهی 1944 ناپدید شد و پس از آن هرگز جایی دیده نشد و به گمان همگان، در همان پرواز جان خود را از دست داد.
نام آنتوان دو سنت اگزوپری با اثر شناختهشدهاش، یعنی شازده کوچولو، گره خورده است، بهطوری که نهتنها در ایران بلکه در کل دنیا این نویسنده را با این اثر میشناسند. اما این خلبان پرماجرای فرانسوی کتابهای دیگری نیز تألیف و منتشر کرده است که در ادامه، مروری خواهیم داشت بر برخی از بهترین کتابهای آنتوان دو سنت اگزوپری:
کتاب شازده کوچولو (The Little Prince): این کتاب نهتنها مهمترین اثر آنتوان دو سنت اگزوپری است، بلکه یکی از ماندگارترین شاهکارهای ادبیات جهان نیز به شمار میرود. این اثر که برگرفته از یک حادثهی واقعی در زندگی اگزوپری است، با درآمیختن واقعیت و خیال، زیباترین و نابترین عواطف انسانی را به تصویر میکشد و دنیای حقیر و کوچک آدمهای خودخواه و مغروری را که از مسیر انسانیت و راستی و درستی جدا افتادهاند به سخره میگیرد.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای آنتوان دو سنت اگزوپری
کتاب زمین آدمها (Wind, Sand and Stars): این کتاب، با نام اصلی «باد، شن، ستارهها»، شامل خاطرات و اندیشههای آنتوان دو سنت اگزوپری و تجارب او از کار و زندگی شخصی، بهویژه دوران خلبانیاش، است. اگزوپری در این اثر نیز با بهره گرفتن از واقعیات روزمرهی زندگیاش به بیان مفاهیم فلسفی ذهن انسان پرداخته و تنهایی ابدی-ازلی او را دستمایهی خلق داستانش کرده است. این کتاب در سال 1939 در فرانسه به شهرت رسید و به فهرست کتابهای پرفروش راه یافت و توانست جایزهی بزرگ رمان از فرهنگستان فرانسه را از آن خود کند.
کتاب خلبان جنگ (Flight to Arras): همانطور که از نام اثر برمیآید، کتاب خلبان جنگ دربارهی خاطرات و تجربیات یک خلبان با هواپیمای دوموتورهی خود در خلال یکی از مأموریتهای جنگیاش (جنگ میان آلمان و فرانسه) است. آنتوان دوسنت اگزوپری در روایت این داستان مستندگونه به واکاوی احساسات یک خلبان در موقعیتهای حساس انسانی میپردازد و مشکلات و پیچیدگیهای شغلیاش را با به تصویر کشیدن ترس و دلهرههای شخصیت اصلی داستان به نمایش میگذارد.
کتاب پرواز شبانه (Night Flight): پربیراه نیست اگر بگوییم شهرت آنتوان دو سنت اگزوپری در ابتدای مسیر نویسندگی، مرهون رمان پرواز شبانه است. رمانی که در سال 1931 میلادی منتشر شد و آندره ژید، نویسندهی نامدار فرانسوی، بر آن مقدمهای نوشت. این رمان داستان مردی به نام ریویر را روایت میکند که هوانوردی بااخلاق و باوجدان است و سعی دارد به زیردستانش نیز بیاموزد که پایبندی به اصول اخلاقی و داشتن وجدان کاری و مقدس شمردن مسئولیت کاریشان بر هر چیز دیگری اولویت دارد.
کتاب پیک جنوب (Southern Mail): این کتاب که نخستین رمان آنتوان دو سنت اگزوپری است، به سیاق سایر آثارش، از منظر یک هوانورد به روایت زندگی پرفرازونشیب شخصیت داستان میپردازد. از آنجا که اگزوپری در تمام آثارش بهدنبال کشف و شهود و سلوکی عرفانی است و زمین را قفس تنگی برای روح بزرگ آدمی میداند، در این داستان نیز حکایت مردی را بازگو میکند که فرود آمدن هواپیمایش در صحرا او را به اندیشیدن و سیر و سلوکی فرازمینی وامیدارد.
سبک نگارش و دیدگاههای آنتوان دو سنت اگزوپری
نوشتههای آنتوان دو سنت اگزوپری آمیزهای از تجربههای زیستهی او بهعنوان یک خلبان دنیادیده و تخیلات درونی اوست. او با زبانی شاعرانه و تغزلگونه به روایت داستان آدمهایی میپردازد که در جهان قصههای او، مبلّغ خوبی و نیکوسرشتی هستند. اگزوپری ساده و روان و فارغ از تکلفات زبانی مینویسد و بر احساسات و عواطفی در آدمی دست میگذارد که جهانشمولاند و دربارهی تمام آدمها صدق میکنند.
جهان داستانهای آنتوان دو سنت اگزوپری سرشار از نیکی و نوعدوستی است و چه کسی است که بر خلاف میل و فطرت درونیاش، این انگارهها را درک نکند و ردی از آنها در وجود خویش نیابد؟
جوایز و افتخارات آنتوان دو سنت اگزوپری
برندهی جایزهی کتاب ملی ایالات متحده برای کتاب شازده کوچولو
برندهی جایزهی بزرگ داستان از آکادمی فرانسه در سال 1939 برای کتاب زمین آدمها
و …
اقتباسهای سینمایی و فرهنگی از آثار آنتوان دو سنت اگزوپری
ساخت فیلمی بر اساس رمان پرواز شبانه به کارگردانی کلارنس براون در سال 1933
ساخت فیلمی با اقتباس از رمان پیک جنوب به کارگردانی پیر بیلون در سال 1937
ساخت فیلمی با اقتباس از رمان محبوب شازده کوچولو به کارگردانی استنلی دانن در سال 1974
ساخت انیمیشنی با اقتباس از کتاب شازده کوچولو به کارگردانی مارک آزبرن که در سال 2015 لقب موفقترین انیمیشن فرانسوی در دنیا را به خود اختصاص داد.
حقایقی جالب درباره آنتوان دو سنت اگزوپری
در داستان شازده کوچولو از سیارکی به نام ب612 نام برده میشود. در سال 1993، نام سیارک 46610 را B-six-cents-douze گذاشتند که در زبان فرانسوی به معنای ب612 است. عدد این سیارک در پایهی 16 میشود ب612.
تصویرگریهای کتاب پرفروش شازده کوچولو اثر خود آنتوان دو سنت اگزوپری است.
بنیاد اگزوپری تحت حمایت بنیاد فرانسه توسط خانوادهی سنت اگزوپری در حوزهی نویسندگی و خلبانی تأسیس شده است.
جملات برگزیده آنتوان دو سنت اگزوپری
هیچ رویدادی نمیتواند غریبهای را در درون ما بیدار کند که ما هرگز به وجود آن شک نکرده بودیم. زندگی به این معنی است که بهآرامی متولد شوی. (کتاب خلبان جنگ)
عشق از هر واژهای قویتر است. (کتاب خلبان جنگ)
اگه کسی گلی رو دوست داشته باشه که توی کرورها کرور ستاره فقط یه دونه ازش هست، برای احساس خوشبختی همینقدر بسه که نگاهی به اونهمه ستاره بندازه و با خودش بگه «گل من یه جایی میون اون ستارههاست». (کتاب شازده کوچولو)
همهی ما نیازمند کسی هستیم تا به ما نشان دهد که تنها نیروی ارادهی انسان چگونه میتواند او را از ذات خودش هم بالاتر ببرد. (کتاب پرواز شبانه)
آنتوان دو سنت اگزوپری در میان ایرانیان
در ایران، آنتوان دوسنت اگزوپری بیشتر با کتاب شازده کوچولو شناخته میشود، چرا که شاعر نامآشنای ایرانی، یعنی احمد شاملو، آن را به فارسی ترجمه کرده و با صدای خودش، آن را بهصورت کتاب صوتی هم درآورده است، اما کتابهای دیگری هم از این نویسندهی ادبیات فرانسه در ایران منتشر شدهاند. آثاری مثل: شاهزاده سرزمین عشق (منتخب اشعار، نامهها و قطعات ادبی)؛ نامههای آنتوان به مادرش؛ نامه به یک گروگان؛ پرواز، دریا، صحرا؛ و …
سقوط هواپیما و ملاقات با شازده کوچولو:
برای اکثر آدمها، زندگی فاصله بین یک تولد تصادفی و مرگی اجباریست. بنابراین ترجیح میدهند، تا جای ممکن این فاصله را در فضایی امن و با ثبات طی کنند. لابد اینطوری احساس امنیت بیشتری میکنند. حرکت در مسیری مشخص با انتخابهایی از پیش تعیینشده. اما بنظر میآمد خالق شازدهکوچولو با این قاعده زندگی آدمها هم احساس غریبگی میکرد.
نویسنده شازده کوچولو ، اگزوپری
داگای مدیر ادبی و مسئول وقت انتشار آثار اگزوپری در فرانسه تعریف جالبی از او دارد:
«شما نمیتوانید اگزوپری را درک کنید، مگر اینکه او را یک شوالیه مدرن و مقید تلقی کنید».
تنها یک شوالیه میتواند در ۳۰ دسامبر (آخرین روز سال) برای شکستن رکورد پرواز بیوقفه عزم خود را جزم کند. تا هم مفتخر به نشان شوالیه شود و هم جایزه ۱۵۰ هزار فرانکی این رکوردشکنی را تصاحب کند.
آنطور که در کتاب خاطرات او «باد، شن و ستارهها» ۱۹۳۹ نقل شده، در ساعت ۲:۴۵ دقیقه نیمهشب بعد از حدود ۱۹ ساعت پرواز، هواپیمای اگزوپری و خلبان ناوبرِ همراهش در صحرایی نزدیک دلتای رود نیل سقوط میکند.
آنها بطرز معجزهآسایی زنده میمانند، تمام داراییشان در آن لحظات: چند حبه انگور، یک پرتقال، یک قمقمه قهوه و مقداری شراب بود. با جیرهبندی سهروز همین مایعات را مصرف کردند و روز چهارم توسط یک بادیهنشین بومی نجات یافتند.
در کتاب شازدهکوچولو نیز داستان با خمیرمایهای مشابه آغاز میشود. فرود هواپیمای یک خلبان در برهوت یک کویر و ملاقات با پسرکی عجیب که میگوید از سیارکی دوردست آمده و عجالتا مقیم این صحرای لمیزرع شده.
سال ۱۹۴۲ همسر مدیر انتشاراتی گالیمار که قصد انتشار کتابی در رقابت با مجموعه مریپاپینز را داشت، به اگزوپری پیشنهاد نگارش کتابی برای کودکان را داد. اگزوپری نگارش کتاب را در مدت اقامتش در نیویورک آغاز کرد و تا اکتبر همین سال تصویرسازی آن نیز انجام شد.
داستان حول محور گفتگوی خلبان و این مسافر کوچک و مواجهه با عناصری نمادین نظیر مار، روباه و چاهی که ناجی آنها از تشنگیست و البته گل رز معروف که تنها بهانه مسافر عجیب آن صحرا برای بازگشت به سیارک ب۶۱۲ است.
در طول این سالها و به موازات استقبال نسلهای پیدرپی از رمان شازده کوچولو، گروهی از محققان تلاش کردند تا به رمزگشایی از این اثر و تعبیر نمادهای آن بپردازند. برخی معتقدند روباه همان سیلوی راینهارت دوست اگزوپریست و درختان بائوباب با چنگالهای ترسناکشان نماد خطر نازیسم در این کتاب است.
یا اطمینان خاطر شازده کوچولو به خلبان برای اینکه جسد او فقط پوستهای بیجان است که نمیتوان با آن کاری کرد، مشابه سخنان برادر نویسنده در واپسین لحظات زندگی اوست:
«نگران نباش، حال خودم خوبه، این [فقط] بدنمه، و من کاری براش نمیتونم بکنم»
آوریل ۱۹۴۳ اگزوپری بعد از ۲۷ ماه اقامت در امریکا برای جنگیدن و البته پرواز دوباره عازم یگان هوایی فرانسه شد. عادت او در کتاب خواندن حتی در ساعات منتهی به پرواز و یا همراه بردن دفترچه یادداشت داخل هواپیما، موجب تعجب و شکایت کادر نیروی هوایی بود. تقریبا همه همرزمان او میدانستند که او یک نظامی عادی و متعارف نیست.
گویا اگزوپری که ماجرای رابطهاش با یک معشوقه پنهانی نیز نیمهعلنی شده بود، پیش از واپسین اعزام به نیروی هوایی، و در حین خداحافظی با کنسوئلو، یک دستمال یادگاری از او میگیرد و به او قول میدهد که در بازگشت ادامه شازدهکوچولو را بنویسد.
ماجرا زمانی پیچیدهتر شد که معشوقه اگزوپری که زنی ثروتمند و حمایتگر بود، کتابی با نام مستعار نوشت و در آن تلاش کرد کونسوئلو را نادیده بگیرد. غرور فرانسویها اجازه نمیداد دلبستگی شوالیه مدرن خود را به زنی عاصی و لاتینتبار تحمل کنند.
به هر روی امروز که نامههای ردوبدل شده بین آنتوان و کونسوئلو و روایت پاول وبستر از زندگی آنها را میخوانیم، بخوبی معلوم میشود که بخش زیادی از آنچه شاکله آثار و افکار اگزوپری را در مورد زندگی و عشق میسازد، عمیقا برگرفته از رابطه متلاطم او با همسرش بوده.
ورای این حرفها بقول وبستر ما اگزوپری و شازدهکوچولویش را همچون دوقلوهایی همزاد میدانیم که وجودشان باهمدیگر عجین شدهاست و این اتفاقیست که برای کمتر نویسندهای میافتد.
بیست و سه سال پیش بمناسبت صدمین سال تولد نویسنده و خلبان فرانسوی در لیون زادگاه وی و پاریس شش ماه تمام انبوهی از نمایشگاهها و همایشها برگزار شد و صدها عنوان کتاب و مقاله و یادگاری از او به نمایش گذاشته شد. فرانسویها با تاسیس بنیادی در جوار قلعه سنموریس و تغییر نام خیابانها و مدارس، برای او سنگ تمام گذاشتند. همچنین او نخستین نویسنده قرن بیستم فرانسه بود که نامش و تصویرش روی اسکناسهای این کشور درج شده و مجموعه تمبر یادبودی برایش منتشر کردند.
هرچند بعضیها معتقدند که این اقدامات برای یک نویسنده-خلبان پارهوقت کمی زیادهرویست. چراکه اگزوپری در آثارش نه مهارت فلوبر و موریاک در داستانگویی را دارد و نه از ظرفیت فکری و فلسفی سارتر و کامو برخوردار است.
این آغوش گشوده بهروی چالشهای زندگی برای یک نویسنده غریزی مانند اگزوپری از نان شب هم واجبتر بود. او آدمی نبود که در مزونهای انتشاراتی فقط با همفکران ادبی خود معاشرت کند یا مانند سلین در انزوایی خودخواسته بنویسد. و شاید راز جاودانگی و محبوبیتش همین باشد.