معرفی محمدعلی صائب تبریزی
پست معرفی محمدعلی صائب تبریزی ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. محمدعلی صائب تبریزی یکی از بزرگترین شاعران سدهی یازدهم هجری در دوران صفویه بود که به مقام ملکالشعرایی رسید. این شاعر فرهیخته به غزلسرایی شهره بود. کتاب معروف «گزیدهی اشعار صائب تبریزی» اثری است که در آن برخی از شعرهای وی نوشته شده است.
زندگینامه محمدعلی صائب تبریزی
محمدعلی صائب تبریزی (Saib Tabrizi) در سال 1000 هجری قمری در تبریز و به گفتهی برخی، در اصفهان زاده شد. او خانوادهی سرشناس و متمکنی داشت و پدرش تاجر بود. عموی وی را «شیرین قلم» میخواندند؛ زیرا خط بسیار خوشی داشت.
گمان میرود که صائب تبریزی خوشنویسی را از ایشان آموخته باشد. در سال 1012 خانوادهی وی به همراه هزاران نفر دیگر به دستور شاه عباس اول صفوی مجبور شدند از تبریز به اصفهان مهاجرت کنند. اصطلاحاً به این خانوادهها تبارزهی اصفهان میگفتند.
محمدعلی صائب تبریزی اشتیاق زیادی به دیدن و کشف کردن جهان داشت. بنابراین در سال 1034 به هندوستان سفر کرد و از آنجا به هرات و کابل رفت. از خوشاقبالی وی، حاکم وقت کابل که به «ظفرخان» معروف بود علاقهی زیادی به شعر و ادب داشت. ازاینرو، از حضور صائب در کابل استقبال کرد و خیلی زود او را در میان مقربین درگاهش جای داد.
سرانجام در سال 1042، میرزا محمدعلی صائب تبریزی از این سفر به اصفهان بازگشت و شاه عباس دوم صفوی او را به مقام ملکالشعرا منصوب کرد. صائب تبریزی شعرهای زیادی داشت، به طوری که کارشناسان تعداد ابیات سرودهی وی را بین 60 هزار تا 120 هزار تخمین زدهاند. او به غیر از سه یا چهار هزار بیت قصیده و یک مثنوی کوتاه، مابقی آثار خود را در قالب غزل سروده است.
این شاعر دیندار و متواضع در شهر اصفهان چشم از جهان فروبست. برخی زمان وفات او را سالهای 1086 و 1087 برآورد کردهاند و برخی 1080. آرامگاه و مقبرهی وی در شهر اصفهان، در باغچهی خیابانی به نام صائب قرار دارد که در آن دوران به تکیهی میرزا صائب معروف بود.
آثار محمدعلی صائب تبریزی
محمدعلی صائب تبریزی اشعار بسیار زیادی سروده است که بسیاری از آنها به مرور زمان از بین رفتند. در ادامه، به معرفی کتابی از او میپردازیم:
کتاب گزیده اشعار صائب تبریزی: این شاعر توانا اشعار بسیاری سروده است که برخی از آنها به فراخور نوع بیان و استفاده از واژههای زیبا در مقایسه با دیگر شعرهای وی محبوبتر شدهاند. از این رو نسخهی گزیدهی اشعار محمدعلی صائب تبریزی را میتوان از جمله بهترین دیوانهای شعر غزل دانست که در آن صائب به موضوعات عاشقانه و عرفانی میپردازد.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای محمدعلی صائب تبریزی
از مشهورترین غزلهای صائب تبریزی میتوان به شعر حماسی «قندهارنامه» اشاره کرد. در زمان حیات شاعر، قندهار محل نزاع مغولهای هند و صفویان شده بود. بسیاری علت اصلی شناختهشدن صائب را این شعر حماسی میدانند.
سبک شعری محمدعلی صائب تبریزی
سبک سرودن میرزا محمدعلی صائب تبریزی کاملاً یکتا و منحصربهفرد است. این شاعر غزلسرا بنیانگذار سبک هندی در ایران است. در آن دوران، این نوع غزلسرایی به حدی محبوب شد که علاوه بر مردم ایران، علاقهمندان به صائب از امپراتوریهای عثمانی و همچنین هندوستان برای ملاقات وی به اصفهان میآمدند.
اشعار محمدعلی صائب تبریزی غالباً دربارهی فلسفه، عشق و عرفان بود، و نازکی خیال و اندیشه، لطافت مضمون و معانی پنهان زیادی در آنها دیده میشد. یکی از شاخصههای شعرهای صائب تبریزی این است که در آنها بیش از آثار دیگر شاعران از اسلوب معادله استفاده شده است. بیتهای موجود در غزلهای محمدعلی صائب تبریزی معنای مستقلی دارند و به همین علت ممکن است در یک غزل چند موضوع مختلف عنوان شود.
حقایقی جالب درباره محمدعلی صائب تبریزی
محمدعلی صائب تبریزی با اینکه در سنین پایین از تبریز به اصفهان رفت، هرگز اصالت خود را فراموش نکرد. از این رو 17 غزل از وی به زبان ترکی به جا مانده است.
جالب است بدانید خالد حسینی، نویسندهی مشهور کابل، در سال 2007، از یکی از ابیات صائب تبریزی برای نوشتن عنوان کتاب خود با نام «هزار خورشید تابان» اقتباس کرده است.