معرفی رشاد نوری گونتکین
پست معرفی رشاد نوری گونتکین ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. رشاد نوری گونتکین داستاننویس، نمایشنامهنویس و رماننویس اهل ترکیه بود که آثار ماندگار و محبوبی مانند کتاب «برگ ریزان» و «خورشید شامگاهان» را در ادبیات ترکیه از خود به جا گذاشت.
بسیاری از رمانهای این نویسنده، دستمایهی اقتباسهای سینمایی و تلویزیونی قرار گرفتهاند و به این ترتیب محبوبیتشان میان مردم ترکیه و سایر کشورها چندینبرابر شده است.
زندگینامه رشاد نوری گونتکین
رشاد نوری گونتکین (Reşat Nuri Güntekin) 25 نوامبر 1889 در استانبول که آن زمان پایتخت امپراتوری عثمانی بود، به دنیا آمد. پدرش پزشکی بود که همکاران و بیمارانش او را تحت عنوان آقای دکتر نوری صدا میزدند. رشاد نوری پس از گذراندن تحصیلات اولیهی خود، وارد دانشگاه استانبول شد و در رشتهی ادبیات تحصیل کرد.
در سال 1912، پسازاینکه درسش به پایان رسید، به کار تدریس و معلمی مشغول شد. او در مدرسه ادبیات، فلسفه و زبان فرانسوی تدریس میکرد و چندسالی را به عنوان مدیر و معلم، در مدارس شهرهای استانبول و بورسا فعالیت کرد. سپس شغل جدیدی را آغاز کرد؛ به استخدام ادارهی ملی آموزش درآمد و به عنوان بازرس مشغول به کار شد.
رشاد نوری گونتکین، در یک بازهی زمانی دهساله، به عنوان نمایندهی چناق قلعه (چاناکاله) در پارلمان ترکیه خدمت کرد. او در سال 1947 به عنوان بازرس ارشد وزارت ملی آموزش ترکیه انتخاب شد و در سال 1950 مسئولیت رایزنی فرهنگی ترکیه در پاریس را بر عهده داشت. مسئولیت دیگری که همزمان مشغول انجامش بود، نمایندگی ترکیه در یونسکو بود.
رشاد نوری گونتکین بعد از بازنشستگی هم تلاش و فعالیت را رها نکرد و مشغول فعالیتهای ادبی و هنری شد. او مدتی را در هیئت ادبی تئاترهای وابسته به شهرداری ترکیه مشغول به فعالیت بود و بر تئاترهای اجراشده، نقد مینوشت. رشات نوری گون تکین در سالهای پایانی عمرش به سرطان ریه مبتلا شد و برای درمان به انگلستان رفت.
این نویسندهی ادبیات ترکیه، سرانجام در روز هفتم دسامبر سال 1956 در لندن، چشم از جهان فروبست. پیکر رشاد نوری گونتکین را به استانبول بازگرداندند و او را در گورستان کاراجا احمد، یکی از گورستانهای تاریخی استانبول که دارای قدمتی هفتصدساله است، به خاک سپردند.
بهترین کتابهای رشاد نوری گونتکین
کتاب برگ ریزان (The Fall of Leaves) در سال 1930 منتشر شد. این داستان اجتماعی، دربارهی زندگی خانوادهی تکین در دههی 1930 است. پدر خانواده، علیرضاخان، دوست دارد برای زندگی فرزندانش تصمیم بگیرد. اما زندگیها تغییر کرده است و پدر کمکم ابهت و اقتدارش را از دست میدهد…
کتاب ترحم (To Pity) در سال 1928 چاپ شد. رشات نوری گون تکین در این کتاب، به داستان زندگی پرفراز و نشیب دختری به نام زهرا میپردازد. زمانی که زهرا به دفترچهی خاطرات پدر بیمار و ازکارافتادهاش دست پیدا میکند، متوجه رازهای پنهان خانوادگی میشود و سؤالاتی برایش ایجاد میشود.
کتاب خورشید شامگاهان (Afternoon Sun) در سال 1926 به چاپ رسید. این رمان عاشقانه، دربارهی افسر جوانی به نام نظمیبِی است. او شجاع، بیباک، عیاش و خوشگذران است. رشاد نوری گونتکین داستان زمانی را روایت میکند که عشقی عجیب و سوزان به سراغ این افسر میآید که او برای رسیدن به آن، از هیچ کاری دریغ نمیکند.
کتاب چکاوک (The Wren) در سال 1922 انتشار یافت. داستان دربارهی معلمی به نام فریده است که خاطراتش را با زبانی ساده و شیرین روایت میکند. رشاد نوری گونتکین در این کتاب وضعیت زندگی زنان آناتولی در اواخر دورهی سلطنت عثمانی را بررسی کرده است.
اقتباسهای سینمایی و فرهنگی از آثار رشاد نوری گونتکین
آثار رشاد نوری گونتکین بارها مورد اقتباسهای مختلف سینمایی و تلویزیونی قرار گرفته و یا به شکل تئاتر و اجرای باله به روی صحنه رفتهاند. در ادامه برخی از مشهورترین اقتباسها از آثار او را مرور میکنیم:
مجموعهی تلویزیونی برگ ریزان (Yaprak Dökümü یا The Fall of Leaves) که در سالهای 2006 تا 2010 از تلویزیون ترکیه پخش میشد، با اقتباس از کتاب برگ ریزان، اثر رشاد نوری گونتکین ساخته شد. بسیاری از هنرمندان مشهور ترکیه مانند خلیل ارگون، بنو ییلدیریملار و فخریه اوجن در این مجموعه تلویزیونی به ایفای نقش پرداختهاند. این سریال در ایران نیز طرفداران خودش را داشت.
کتاب چکاوک (Çalıkuşu یا The Wren) یکی دیگر از آثار مشهور و محبوب رشاد نوری گونتکین است که اقتباسهای مختلفی از آن صورت گرفته است؛ ازجمله چندین تئاتر و نمایش باله، یک فیلم سینمایی در سال 1966، یک سریال تلویزیونی در سال 1968 و دو سریال تلویزیونی در سالهای 2005 و 2013.