معرفی پلوتارک

معرفی پلوتارک

پست معرفی پلوتارک ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. پلوتارک، نویسنده، فیلسوف، مورخ و زندگی‌نامه‌نویس برجسته‌ی یونان باستان، به‌خاطر نوشتن کتاب‌ها و متونی مانند «حیات مردان نامی» و «در تسلای همسر»، در تاریخ اندیشه‌ی بشر ماندگار شده است.

این نویسنده در آثار فلسفی خود، به تأسی از افلاطون، استدلال منطقی را تشریح می‌کند و در کتاب‌های تاریخی‌اش، افزون بر شرح رویدادهای دوران فرمانروایان یونان و روم باستان، از ذکر فضایل و رذایل اخلاقی مردان بزرگ آن روزگار نیز غافل نمی‌شود؛ چراکه اعتقاد دارد تاریخ، چراغ راه آینده است.

زندگینامه پلوتارک

زندگینامه پلوتارک

پلوتارک (Plutarch) یا پلوتارخوس، در سال 46 میلادی، در یکی از خانواده‌های اشراف یونان به دنیا آمد. او دو برادر به نام‌های تیمون و لامپریاس داشت و پدرش، اتوبولوس، جزو افراد سرشناس و ثروتمند در یونان آن روزگار بود. این نویسنده در دوره‌ی جوانی، به یادگیری ریاضیات و فلسفه در آتن مشغول شد و سپس به مصر و ایتالیا سفر کرد.

در جریان سفر به روم باستان، پلوتارک چند سخنرانی درباره‌ی فلسفه انجام داد. در بعضی اسناد تاریخی آمده که در جریان همین سفر، عنوان شهروندی روم به این فیلسوف یونان باستان اعطا شد.

پلوتارک پس از بازگشت به یونان، با زنی به نام تیموکسنا ازدواج کرد و از او صاحب پنج فرزند شد. این نویسنده در ادمه‌ی مسیر زندگی خود، در مدرسه‌ی چیرونا به تدریس فلسفه پرداخت و مدتی نیز در معبد دلفی، به‌عنوان یک کشیش خدمت کرد. او در شهر آتن، هم‌زمان به‌عنوان دادستان، سفیر و برگزارکننده‌ی بازی باستانی پیتیان نیز فعالیت داشت؛

هرچند عمده‌ی شهرتش، کمک به احیای آئین‌های باستانی در دوره‌ی حکومت دو امپراتور یونان باستان به نام‌های تراژان و هادریان بود. پلوتارخوس هم‌چنین بر ساخت پروژه‌های معماری و ساختمانی در دوره‌ی این دو امپراتور نیز نظارت داشت. او به‌عنوان فردی دانا و صاحب‌فضل، مورداحترام فرمانروایان عصر خود بود.

سیر نویسندگی پلوتارک

پلوتارک نویسنده‌ای بسیار پُرکار به‌شمار می‌آید که اغلب آثار خود را در دو حوزه‌ی فلسفه و تاریخ نوشته است. در شرح‌حال این نویسنده ذکر شده که او مؤلف بیش از 220 اثر بوده که البته بسیاری از آن‌ها در گذر زمان از بین رفته‌اند. در حال حاضر، تنها تعداد محدودی از کتاب‌های این نویسنده‌ی یونانی در دسترس ما هستند. کتاب «زندگی‌های موازی (Parallel Lives)» یکی از آثار مهم پلوتارخوس به‌حساب می‌آید که به‌نوعی، روایتی از تاریخ اجتماعی عصر یونان باستان است و به بررسی زندگی مردم یونان و روم در سده‌ی یکم میلادی می‌پردازد.

«زندگی یونانی‌ها (Greek Lives)»، عنوان دیگر کتاب برجای‌مانده از این نویسنده است که شرح‌حالی دقیق از زندگی نه نفر از چهره‌های اصلی یونان باستان، ازجمله اسکندر مقدونی را در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.

پلوتارک به‌عنوان یک تاریخ‌نگار یونانی، شرایط و وضعیت دیگر تمدن‌های آن روزگار را نیز پیگیری می‌کرد و به‌عنوان نمونه، در کتاب «سقوط جمهوری روم: شش زندگی (Fall of the Roman Republic: Six Lives)»، به بررسی زندگی و زمامداری شش فرمانروای روم باستان، ازجمله اسپارتاکوس و ژولیوس سزار، در فاصله‌ی میان سال‌های 157 تا 43 پیش از میلاد پرداخته و دلایل افول و سقوط حکومت آن‌ها را واکاوی کرده است.

پلوتارک کتابی دیگر به نام «سازندگان روم (The Makers of Rome: Nine Lives)» دارد که در آن، به تمدن روم باستان پرداخته است. او در این کتاب، نقش شخصیت‌های برجسته در این امپراتوری بزرگ، ازجمله مارسلوس و فابیوس، و هم‌چنین نبوغ مردم روم در آن عصر را توضیح می‌دهد.

پلوتارک افزون بر روایت زندگی پادشاهان و ظهور و افول امپراتوری‌ها در عصر باستان، همچون یک جامعه‌شناس، به زیست اجتماعی مردم نیز توجه داشت و برای مثال در کتاب «در اسپارتا»، روایت‌هایی درخشان از آداب‌ورسوم مردم یونان در سده‌های ششم تا سوم پیش از میلاد به تصویر کشید.

این نویسنده آثاری فلسفی نیز از خود بر جای گذاشته که تمامی آن‌ها در کتابی با عنوان «اخلاق (Moralia)» گردآوری شده‌اند. پلوتارک در این کتاب، درباره‌ی موضوعات مختلفی مانند متافیزیک، روان‌شناسی، فلسفه‌ی طبیعی، الهیات، منطق و فلسفه‌ی هنر سخن گفته است.

پلوتارخوس، این فیلسوف بزرگ یونانی، هفتادوسه سال زندگی کرد و سرانجام در سال 119 میلادی، در یونان درگذشت.

بهترین کتاب‌های پلوتارک

بهترین کتاب‌های پلوتارک

کتاب در تسلای همسر (In consolation to his wife)، اثری فلسفی از پلوتارک است که نویسنده آن را پس از مرگ دختر دوساله‌ی خود، خطاب به همسر عزادارش نوشت. او در بخش اول این کتاب، نامه‌ای به‌قصد دلجویی و همدردی با همسرش نوشته تا از غم و رنج او بکاهد. پلوتارک در ادامه، سه جستار در باب آگاهی از تعالی اخلاقی، اجتناب از خشم، و قناعت و سخاوت نوشته و کوشش کرده با یادآوری فضایل اخلاقی بشر، همچون صبر و شکیبایی، آلام همسر سوگوار خود را تسکین ببخشد.

کتاب حیات مردان نامی (Les Vies Des Hommes Illustres)، اثری تاریخی از پلوتارک است که نویسنده در آن، به‌شکلی درخشان، به بررسی زندگی بزرگان و حاکمان یونان باستان می‌پردازد. نویسنده افزون بر شیوه‌ی نگارش و دقت‌نظرش در بررسی رویدادها و تحولات زمانی هرکدام از این افراد، در بخش‌هایی جداگانه، دوره‌ی فرمانروایی هرکدام از این افراد را با حاکم قبل یا بعد از خود مقایسه می‌کند تا خواننده بتواند درکی صحیح‌تر و روشن‌تر نسبت به آن دوره‌های تاریخی پیدا کند.

کتاب در اسپارتا (On Sparta)، اثری تاریخی و جامعه‌شناسانه از پلوتارک، نویسنده‌ی بزرگ یونان باستان است که در آن آداب‌ورسوم، اوضاع‌واحوال و شرایط فرهنگی حاکم بر مردم یونان در سده‌های ششم تا سوم پیش از میلاد تشریح می‌شود.

نویسنده در این اثر تحلیلی، مردمی منطقی و به‌دور از احساسات را به تصویر می‌کشد که با قناعت زندگی می‌کنند، به فرزندان پسر از همان کودکی آموزش نظامی می‌دهند و نسبت به فرودستان رابطه‌ای ستمگرانه دارند. او در این کتاب با ارائه‌ی حکایت‌ها و جزئیات دقیق از زندگی اجتماعی یونانی‌ها، شخصیت‌ها، دستاوردها، استعدادها و خلق‌وخوی آن‌ها را نمایان می‌کند.

سبک نگارش و دیدگاه‌های پلوتارک

سبک نگارش و دیدگاه‌های پلوتارک

پلوتارک نویسنده‌ای چندوجهی بود و اغلب در آثار خود، بر اساس دیدگاه‌های افلاطون به استدلال می‌پرداخت. این نویسنده، رفتار مستبدانه‌ی فرادستان نسبت به مردم ستمدیده را نکوهش کرده و هم‌زمان کوشش می‌کرد با نوشتن پندنامه‌هایی در باب فضایل اخلاقی، موضع خود درباره‌ی تعدی حاکمان نسبت به مردم را نشان دهد.

سبک و لحن نوشتاری پلوتارک، در قالب استعاره و اغلب نیز به شیوه‌ی خطابه‌هایی اخلاقی است. پلوتارک را گرچه بیش‌تر به‌عنوان یک تاریخ‌نگار و زندگی‌نامه‌نویس برجسته می‌شناسند، اما بسیاری نیز او را فیلسوفی رواقی خوانده‌اند که دستی بر آتش همه‌ی علوم شناخته‌شده در یونان باستان داشت و در اغلب آثارش نیز بیش‌از هر چیز، بر اخلاقیات و فلسفه متمرکز بود.

حقایقی جالب درباره پلوتارک

پلوتارک دوره‌ای از زندگی خود را در یک معبد مذهبی، به‌عنوان مسئول پیشگویی‌ها فعالیت داشت.
پلوتارک در سال 66 میلادی برای دیدار با نرون، امپراتور روم به این کشور رفت و موفق به ملاقات با او شد.
پلوتارک دست‌کم در دوره‌ای از زندگی خود گیاهخوار بود و دو جستار نیز درباره‌ی اخلاق گوشت‌خواری نوشته است.
جملات برگزیده پلوتارک

رایحه‌ی عطر همیشه فرح‌بخش است، اما درعین‌حال علاجی است بر رفع بوی بد؛ به همین شکل، در یاد نگه‌داشتن خاطرات خوب باعث می‌شود تا آدمی را به قطع و یقین در دوران سختی و تعب محافظت نماید، زیرا کسانی که از به‌یادآوردن خاطرات خوب نمی‌هراسند، هرگز تقدیر را یکسره مسئول تمام اتفاقات بد زندگی‌شان نمی‌دانند و این همان وضعیتی است که باید خود را از درافتادن در آن حفظ نماییم. (کتاب در تسلای همسر)

پلوتارک در میان ایرانیان

پلوتارک به‌عنوان یک تاریخ‌پژوه، در یک فصل از رساله‌ی «ایزیس و ازیریس (On Isis and Osiris)»، با معرفی آئین زُروانی که بخشی از دین زرتشت است، به بررسی اصول و مراسم مذهبی پیروان آن و همچنین شرح روایت‌های مربوط به رستاخیز در دین ایرانیان پرداخته است.

📚✨ مقالات پیشنهادی جزوه پرو
برچسب ها
دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کابین وردپرس قالب وردپرس آموزش وردپرس