معرفی محمدرضا شفیعی کدکنی
پست معرفی محمدرضا شفیعی کدکنی ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. محمدرضا شفیعی کدکنی نویسنده، ادیب، پژوهشگر، شاعر و استاد دانشگاه اهل ایران است. عمدهی شهرت او به خاطر پژوهشهای بیبدیلش دربارهی نظریههای ادبی نو است. از جمله مهمترین کتابهای او میتوان به دفتر شعر «در کوچهباغهای نیشابور» اشاره کرد.
زندگینامه محمدرضا شفیعی کدکنی
محمدرضا شفیعی کدکنی (Mohammad-Reza Shafiei Kadkani)، با تخلص م. سرشک، در تاریخ 19 مهر 1318 در شهر کدکن، روستایی بین نیشابور و تربت حیدریه، در استان خراسان به دنیا آمد. خانوادهی او خانوادهای سرشناس و اهل علم و دانش بودند. محمدرضا شفیعی کدکنی آموزش خود را زیر نظر پدرش میرزا محمد و محمدتقی ادیب نیشابوری (ادیب نیشابوری دوم) که از نزدیکان پدرش بود پی گرفت.
محمدرضا شفیعی کدکنی از استادان زبده و شناختهشدهای برای دروس مختلف از جمله زبان و ادبیات عرب، فقه، کلام و اصول بهره برد و با اصرار یکی از اساتید ادبیات فارسی، برای دانشگاه نامنویسی کرد و در آزمون آن سال نفر اول شد.
او برای مقطع کارشناسی رشتهی زبان و ادبیات فارسی به دانشگاه فردوسی مشهد رفت و تا مقطع دکتری همین رشته از دانشگاه تهران به تحصیل ادامه داد. محمدرضا شفیعی کدکنی از سال 1348 در همین دانشگاه به تدریس مشغول است.
محمدرضا شفیعی کدکنی سرودن شعر را از ابتدای جوانی آغاز کرد. در ابتدا، به شیوهی قدما شعر میسرود و بعد به سبک نو روی آورد. نام او با انتشار دفتر شعر «در کوچهباغهای نیشابور» بر سر زبانها افتاد. استاد محمدرضا شفیعی کدکنی در کنار دفتر اشعار، آثار نظری شناختهشدهای نیز دارد، از جمله کتاب «موسیقی شعر» که در آن به نقد و بررسی وزن، قافیه و موسیقی شعر میپردازد.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای محمدرضا شفیعی کدکنی
در سال 1388، محمدرضا شفیعی کدکنی سفری به آمریکا داشت تا برای فرصت مطالعاتی به مؤسسهی مطالعات پیشرفتهی دانشگاه پرینستون برود و در خصوص تاریخ و تطور فرقهی کَرامیه به تحقیق بپردازد. او پس از نه ماه از این سفر به ایران بازگشت.
بهترین کتابهای محمدرضا شفیعی کدکنی
نام محمدرضا شفیعی کدکنی برای همهی ایرانیان آشناست و اشعار او بر سر زبانها جریان دارد. این مسئله انتخاب بهترین کتاب از میان آثار او را دشوار میکند، چرا که هر یک از آثارش بهگونهای راهگشا و مفید هستند. در ادامه، به معرفی تعدادی از بهترین کتابهای محمدرضا شفیعی کدکنی میپردازیم:
کتاب یکصد و یک شعر منتشرنشده از محمدرضا شفیعی کدکنی، همانطور که از نامش پیداست، مجموعهای از اشعار این شاعر است که به دلایل مختلف تا پیش از این منتشر نشدهاند و مطالعهی آنها میتواند لذتی مضاعف برای مخاطب به ارمغان بیاورد.
کتاب صور خیال در شعر فارسی نام یکی از شناختهشدهترین کتابهای محمدرضا شفیعی کدکنی است. این کتاب، با عنوان فرعی تحقیق انتقادی در تطور ایماژهای شعر پارسی و سیر نظریهی بلاغت در اسلام و ایران، به بررسی و تحلیل شعر کهن فارسی میپردازد. این کتاب در واقع بخش ابتدایی و مقدمهی تحقیقی است که محمدرضا شفیعی کدکنی آن را در دورهی لیسانس در دانشگاه فردوسی مشهد آغاز کرد.
کتاب با چراغ و آینه (در جستجوی ریشههای تحول شعر معاصر ایران) یکی از برجستهترین آثار استاد محمدرضا شفیعی کدکنی است. در این کتاب، با ابعاد زبانی، موسیقایی و هنری شعر معاصر ایران و ریشههای تحول آن آشنا میشویم.
کتاب موسیقی شعر که ابتدا در سال 1358 منتشر شد، به بررسی موشکافانهی وزن، قافیه و موسیقی شعر میپردازد. محمدرضا شفیعی کدکنی در این کتاب آرای اندیشمندانی همچون فارابی، اخوان الصفا، ابن سینا و رودکی را از نظر میگذراند.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای محمدرضا شفیعی کدکنی
کتاب شاعر آینهها یکی دیگر از آثار شناختهشدهی محمدرضا شفیعی کدکنی است. آن کس که او در این کتاب شاعر آینهها مینامد کسی نیست جز ابوالمعانی میرزا عبدالقادر بن عبدالخالق ارلاس، ملقب به بیدل دهلوی. محمدرضا شفیعی کدکنی در این کتاب نگاهی نو به سبک هندی و بهویژه سبک بیدل میاندازد. او مجموعهای از مقالات باارزش را در این کتاب گردآوری میکند و آنها را در کنار 282 غزل و 60 رباعی برگزیده از بیدل، پیش روی مخاطب میگذارد.
سبک نگارش و دیدگاههای محمدرضا شفیعی کدکنی
در حوزهی شعر، میتوان اشعار محمدرضا شفیعی کدکنی را شعر اجتماعی دانست. نکتهی دیگری که در اشعار او مشهود است دلبستگی و علاقهی او به ایران و بهویژه خراسان است. در اشعار محمدرضا شفیعی کدکنی، میتوان بازتابی از آیین و فرهنگ ایرانی را دید، آیین و فرهنگی که او ابتدا آن را بهخوبی شناخته و به سالها تحقیق و بررسی در آن پرداخته است.
در کنار اشعار محمدرضا شفیعی کدکنی، توانایی تصحیح انتقادی او نیز زبانزد است. تصحیحهای او بر تذکرهالاولیا، الهینامه، اسرارنامه و مصیبتنامهی عطار نیشابوری و… از بهترین نمونههای تصحیح انتقادی در زبان و ادبیات فارسی هستند.
محمدرضا شفیعی کدکنی شعر فارسی را به دلیل وجود ردیف در آن متمایز و شاخص میبیند، چراکه در هیچ زبان دیگری نمیتوان مشابه آن را پیدا کرد و در هیچ زبانی ردیف در شعر تا این اندازه کاربرد ندارد.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای محمدرضا شفیعی کدکنی
از سال 1360، توجه محمدرضا شفیعی کدکنی در تحقیقاتش بر مسئلهی پژوهش در تاریخ با رویکرد تصحیح متون ادبیات عرفانی معطوف شد. یکی از ایدههای بنیادی او که تقریباً در تمام آثارش مشهود است این است که حرکت به سوی مدرنیته، بدون شناخت سنت، دشوار و حتی نشدنی است. به همین دلیل او تلاش میکند تا پایههای سنت را هم در تصوف و هم در شعر فارسی به مخاطب بشناساند و بر آنها تمرکز کند.
محمدرضا شفیعی کدکنی از نگاه دیگران
غلامحسین یوسفی، یکی از اساتید برجستهی ادبیات فارسی، محمدرضا شفیعی کدکنی را در میان شاعران نسل خویش و بهویژه نوگرایان، کمنظیر میداند. او معتقد است که آشنایی محمدرضا شفیعی کدکنی با زبان دری، زبان دیرین مردم خراسان، موجب غنای هرچه بیشتر دانش زبانی او شده است.
قدمعلی سرامی، شاعر و پژوهشگر ایرانی، دربارهی محمدرضا شفیعی کدکنی میگوید او از جمله شاعران اندکشماری است که در دنیای پرمشغله و پرهیاهوی امروز، همچنان برای معرفت ادبی ارزش قائل است و حتی زندگی خود را وقف این مسئله میکند.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای محمدرضا شفیعی کدکنی
اقتباسهای فرهنگی از آثار محمدرضا شفیعی کدکنی
سرودههای محمدرضا شفیعی کدکنی تاکنون بارها و بارها توسط خوانندگان مطرح و شناختهشدهی ایرانی اجرا شدهاند. اجرای آثار او تا امروز نیز در بین خوانندگان و آهنگسازان رواج دارد و محدود به سبک خاصی از موسیقی ایرانی نمیشود.
از جمله مشهورترین اجراهایی که از اشعار استاد شفیعی کدکنی شکل گرفتهاند میتوان به کارهای شاخص او با صدای محمدرضا شجریان اشاره کرد. همچنین خوانندگان دیگری همچون علیرضا قربانی، فرهاد مهراد، آرمان گرشاسبی و وحید تاج اشعار او را اجرا کردهاند.