معرفی کن کیزی
پست معرفی کن کیزی ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. وقتی اسم کن کیزی، این داستاننویس معروف قرن را میشنویم، بیش از هر چیز نام کتاب پرفروش «پرواز بر فراز آشیانه فاخته» به خاطر ما میآید. اما این نویسندهی پراستعداد آمریکایی در کنار آثار ادبی درجهیک خود، بابت علاقه به جنبشهای پادفرهنگ و هیپی نیز به یاد آورده میشود.
خالق رمان «گاهی فکری بزرگ» همچنین در دنیای تدریس و مقالهنویسی نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارد، از نویسندگان موردعلاقهی اهالی سینما محسوب میشود و دو رمان اولش در ردیف برترین منابع اقتباسی تاریخ سینما قرار دارند.
زندگینامه کن کیزی
کن کیزی (Ken Kesey) با نام کامل کن التون کیزی، زادهی هفدهم سپتامبر سال 1935 میلادی، از نامهای آشنای ادبیات داستانی آمریکا در قرن اخیر است. او همچنین به واسطهی رابطهاش با جنبشهای هیپی، هنر پستمدرن و همچنین اقتباس رمانهایش توسط سینماگران بزرگ شناخته میشود.
کن کیزی در ایالت کلرادوی آمریکا و در خانوادهای کشاورز به دنیا آمد. ورزش کشتی، بازی فوتبال و همچنین تماشای فیلمهای هنری، علایق اصلی او را تشکیل میدادند؛ تا زمانی که وارد دانشکدهی روزنامهنگاری و ارتباطات شد و در دورههای نمایشنامهنویسی، فیلمنامهنویسی و همچنین نویسندگی خلاق را گذراند.
موفقیتهای حرفهای کیزی با چاپ اولین نمونه از داستانهای کوتاهش آغاز شد و بورسیههای تحصیلی و جایزههای ادبی نیز به موازات این درخشش اولیه، به سراغ او آمدند. اما نقطهی عطف زندگی ادبی کن کیزی بهعنوان یک داستاننویس، با اتفاقی عجیب رقم خورد.
او که به روحیهی خطرپذیرش شناخته میشد، حالا خود را آماده میکرد تا در یک تحقیق پزشکی متعلق به سیآیای، مورد آزمایش مواد مخدر و داروهای روانگردان گوناگون قرار بگیرد؛ تجربهای که گرچه سخت و پیچیده بود، اما ایدهی خلق شاهکار اول کن کیسی، یعنی رمان «پرواز بر فراز آشیانه فاخته» را در ذهن او ایجاد کرد. اثری که به محض انتشار، مثل یک بمب صدا کرد و موفقیتهای ادبی و البته سود مالی زیادی برای کیزی به ارمغان اورد.
پرواز بر فراز آشیانه فاخته، همراه با به ارمغان آوردن موفقیت برای این نویسنده، روند زندگی نامتعارف و عجیب کن کیزی را نیز کلید زد. او حالا راه رهایی ذهن و کلید خلق آثار ادبی را بیش از هر چیز در مصرف روانگردانهای مختلف جستوجو میکرد و علاقهی ویژهای به جنبشهای پادفرهنگ و هیپی که در آن زمان تازه سر زبانها افتاده بودند، نشان میداد. این نویسنده پس از موفقیت اثر کلاسیک و برجستهاش، حالا به خانهای در یک منطقهی روستایی نقل مکان کرده بود و اوقات خود را به مهمانی میان همفکرانش میگذراند.
اقتباس سینمایی از رمان اول کن کیسی و همچنین انتشار دومین داستان از او با نام «گاهی فکری بزرگ»، موفقیتهای بزرگ بعدی را برایش رقم زد؛ اما از سوی دیگر رفتارهای در تضاد با فرهنگ کیزی، کمکم برای این نویسنده مشکلساز میشد. مدتی بود که او به همراه دوستان خود، زندگی در سفر را آغاز کرده و در کنار ضبط مستند و تست مواد روانگردان مختلف، از نقاط مختلف آمریکا دیدن میکرد.
در یکی از همین سفرها پلیس بابت حمل مواد مخدر، کن کیزی را دستگیر و برای چند ماه روانهی زندان کرد. در نهایت حاصل ساعتها گشتوگذار او با دوستانش در این سفرها که توسط دوربینی شانزده میلیمتری ضبط شده بود، بعدها به صورت مستندی با نام «سفر جادویی» درآمد. اما زندگی این نویسنده بعد از بازگشت از زندان، بهکلی متحول شده بود.
او پس از آزادی، مجدداً راهی خانه و مزرعهی روستایی خود شد و تصمیم گرفت زندگی خانوادگی و بهدور از هیاهویی را در پیش بگیرد. البته که عمر هنری و ادبی کن کیزی در این دوره به پایان نرسید و در طی مدتی که بیماری جسمانی این هنرمند را ضعیف و ضعیفتر میکرد، نوشتن مقاله، داستان کوتاه و تدریسهای او ادامه داشت. سرانجام، نویسندهی کتاب «جعبهی شیطان» و خالق دهها اثر به یادماندنی دیگر، در تاریخ دهم نوامبر سال 2001 و در سن شصتوششسالگی، بر اثر عوارض بیماری از دنیا رفت.
بهترین کتابهای کن کیزی
کتاب پرواز بر فراز آشیانه فاخته (One flew over the cuckoo’s nest) که با نام دیوانه از قفس پرید نیز در ایران ترجمه شده، تقریباً معروفترین رمان کن کیزی و از پرافتخارترینهای آنهاست. ماجرای این رمان روانشناختی جذاب در یک بیمارستان روانی میگذرد و چیف برامدون، شخصیت اصلی آن که خود از بیماران این مرکز است، تصور میکند با تظاهر به کر و لال بودن میتواند به اسرار و رازهای بیماران و کارکنان تیمارستان پی ببرد.
کتاب گاهی فکری بزرگ (Sometimes a Great Notion) دومین داستان بلند کن کیزی و از دیگر آثار موفق اوست. ماجرای این رمان آمریکایی در شهری ساحلی در اورگان میگذرد؛ شهری که درآمد بیشتر مردم آن از طریق تجارت و حملونقل چوب فراهم میشود. اما به تازگی در شهر اعتصاب بزرگی رخ داده که خانوادهی استمپرزها را دچار آشوبی عجیب کرده است.
کتاب جعبهی شیطان (Demon Box) مجموعهای از نوشتههای داستانی و غیرداستانی کن کیزی. اغلب نوشتههای چاپشده در این اثر، جنبهی نیمهخودزندگینامه دارند و از لحاظ فرم به مقاله و خاطرهنگاری شبیه هستند. خود کن کیسی دربارهی این اثر گفته: این یک رمان یا زندگینامه و روزنامه نیست؛ من به آن بهعنوان جعبهای نگاه میکنم که همهی اینها را دربردارد.
اقتباسهای سینمایی از آثار کن کیزی
پرواز بر فراز آشیانه فاخته (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) یا دیوانه از قفس پرید، نام یک فیلم سینمایی روانشناختی به کارگردانی میلوش فورمن (Miloš Forman) است که در سال 1975 بر پردهی سینماها اکران شد. این فیلم اقتباسی که بر اساس رمان کن کیزی به همین نام ساخته شد، از موفقترین فیلمهای تاریخ سینما محسوب میشود و در چند رشتهی مختلف، ازجمله بهترین فیلم و بهترین بازیگر نقش اول، جایزهی اسکار را از آن خود کرده است.
گاهی فکری بزرگ (Sometimes a Great Notion) نام فیلمی سینمایی به کارگردانی پل نیومن (Paul Newman)، محصول سال 1970 میلادی است. این فیلم نیز از رمان دوم کن کیزی اقتباس شده و دو مرتبه نامزدی جایزهی اسکار را هم برای کارگردانش به ارمغان آورده است.
جملات برگزیده کن کیزی
تا زمانی که نتوانید جنبهی خندهدار چیزها را ببینید، واقعاً نمیتوانید قوی باشید. (کتاب پرواز بر فراز آشیانه فاخته)
باید به چیزهایی که به شما آسیب میزند بخندید؛ فقط برای اینکه تعادل خود را حفظ کنید؛ فقط برای اینکه دنیا شما را دیوانه نکند! (کتاب پرواز بر فراز آشیانه فاخته)
هرگز پیش از این نمیاندیشیدم که بیماری روانی میتواند به انسان قدرت دهد! تصور کنید: شاید هرچه یک انسان بیشتر دیوانه باشد، قدرتمندتر خواهد بود! (کتاب پرواز بر فراز آشیانه فاخته)