معرفی جان لاک
پست معرفی جان لاک ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. جان لاک فیلسوف، پزشک و از متفکران عصر روشنگری است. لاک را پدر لیبرالیسم میدانند. کتابهای او از جمله «جستاری در خصوص فاهمهی بشری» نقش مؤثری در رشد معرفتشناسی و فلسفهی سیاسی داشت و توانست بر نظریهها و تفکرات اندیشمندان پس از او مانند ژان ژاک روسو، فرانسوا ولتر و دیگران تأثیر بسزایی بگذارد.
زندگینامه جان لاک
جان لاک (John Locke) بیستونهم اوت سال 1632 در سامرست انگلستان به دنیا آمد. جان دهساله بود که جنگ داخلی انگلستان بین چارلز اول و مجلس آغاز شد و تا سال 1651 ادامه یافت. پدر جان که وکیل دادگستری نیز بود، در طول جنگ داخلی انگلستان مهرهی برجستهای برای دولت به شمار میآمد.
خدمات پدر به نفع جان تمام شد، چرا که این خدمات و همینطور ارتباط نزدیک پدرش با پارلمان توانست جان را راهیِ مدرسهی مشهور وستمینستر در لندن کند. مدرسهای که تنها عدهی معدودی را میپذیرفت. جان لاک به تحصیل در این مدرسه پرداخت و بهدلیل هوش سرشاری که از خود نشان داد، لقب شاهِ دانشمند به او اعطا شد.
جان لاک در سال 1652 و در بیستسالگی در کالج کریست چرچ دانشگاه آکسفورد ثبتنام کرد. لاک طی سالهای تحصیل در این کالج، به مطالعهی منطق، متافیزیک و زبانهای کلاسیک پرداخت. او چهار سال بعد، از این دانشگاه فارغالتحصیل شد. دو سال از آموزش کناره گرفت و سپس مجدداً برای ادامهی تحصیل اقدام کرد. لاک در سال 1668 به عضویت انجمن سلطنتی درآمد و در سال 1674 با مدرک پزشکی از آن فارغالتحصیل شد. جان لاک در چنین شرایطی با لرد اشلی، فیلسوف و سیاستمدار برجسته و بنیانگذار حزب ویگ، آشنا شد.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای جان لاک
سیر فعالیتهای حرفهای جان لاک
لرد اشلی بهمرور به یکی از پشتیبانان جان لاک تبدیل شد؛ در ابتدا لاک را بهعنوان پزشک مخصوص خود منصوب کرد و سپس او را به سمتهای مهم سیاسی گماشت. گفته میشود که جان لاک در عمل زایمان همسر اشلی موفقیتآمیز عمل کرد و زمانی که خودِ اشلی نیز به مشکلات کبدی دچار شد، بدون کمک پزشک حرفهای و با همراهی یک جراح سلمانی برای شکافتن شکم بیمار، توانست او را جراحی کند و از مرگ نجات دهد. جان لاک بعدها نیز توانست دنداندرد همسر سفیر انگلیس را درمان کند؛ به این ترتیب که او را معاینه کرد و تشخیص عصب سهشاخهای داد. این تشخیص نخستین از نوع خود در تاریخ پزشکی محسوب میشود.
تمایل جان لاک به رشتهی پزشکی به احتمال زیاد ناشی از علاقهی او به تجربهگرایی است. لاک را از جمله فیلسوفان تجربهگرا میدانند؛ فیلسوفانی که نظراتشان در تقابل با عقلگرایان قرار دارد و بر دریافت تمام معرفتهای بشریِ برآمده از تجربه استوار است.
لرد اشلی علاوه بر حمایت از جان لاک، تأثیر بسیاری بر نظریههای لاک دربارهی سیاست، اقتصاد و رابطهی دولت با مردم گذاشت. این ارتباط تا به آنجا نزدیک بود که پس از آنکه لرد اشلی در یک مبارزهی سیاسی با فردی که بعدها بهعنوان جیمز دوم به سلطنت رسید شکست خورد، هر دو آنها برای مدت کوتاهی تبعید شدند.
جان لاک در دولتِ تحت رهبری لرد اشلی به کار در حوزههای تجارت و کشاورزی مشغول بود و همین موضوع به شکلگیری دیدگاههای سیاسی و اقتصادی او کمک شایانی کرد. پس از آنکه لرد اشلی صدراعظم شد، لاک را بهعنوان منشی سخنرانیهایش برگزید. اگرچه لاک بیشتر بهدلیل فعالیتها و نوشتههایش در زمینههای مختلفی از جمله حقوق طبیعی انسان، مناسبات اجتماعی و آموزش شناخته میشود، آثار او در مورد اقتصاد نیز به همان میزان تأثیرگذارند.
جان لاک و سیر نویسندگی
تأثیر لرد اشلی را نمیتوان بر زندگی حرفهای و افکار جان لاک نادیده و دستکم گرفت. لرد اشلی بهعنوان یکی از بنیانگذاران حزب ویگ که برای برقراری سلطنت مشروطه تلاش میکرد، در برابر محافظهکارانی قرار میگرفت که آن روزها در رأس امور قرار داشتند. نگاه نوی را که اشلی به حکومت و قوانین آن بخشید جان لاک هرگز فراموش نکرد و اثر آن همواره در ذهن او باقی ماند.
از برجستهترین آثار جان لاک که نقطهی عطف نوشتههای او نیز به شمار میرود، میتوان «رسالهای دربارهی حکومت» را نام برد. جان لاک در این کتاب به شرح ایدههایش دربارهی حقوق طبیعی انسان، قراردادها و مناسبات اجتماعی پرداخته است. هر دو این مفاهیم نهتنها موج جدیدی را در انگلستان برانگیختند، بلکه به پایههای تفکرِ انقلابهایی که بعدها در فرانسه و آمریکا رخ داد تبدیل شدند.
زمانی که تنها زمزمهی انقلابی احتمالی در انگلستان مطرح شد، با وجود اینکه تحقیقات به عدم دخالت جان لاک در این موضوع اذعان داشتند، لاک هدف حملهی دولت قرار گرفت. لاک در سال 1683، به ظنِ دست داشتن در سوءقصد نافرجام به پادشاه چارلز دوم و برادرش، مجبور به ترک انگلستان شد. او به هلند رفت و در آنجا بود که «جستاری در خصوص فاهمهی بشری» را نوشت.
پس از خروج پادشاه جیمز دوم از کشور و انقلاب ویگها، دولت انگلستان برای همیشه تغییر یافت و موازنهی قدرت از تاجوتخت به پارلمان انتقال پیدا کرد. جان لاک که در آن زمان به انگلستان برگشته بود، به قهرمانی برای بسیاری از مردم کشورش بدل شد.
سالهای پایانی حیات جان لاک
بازگشت جان لاک به انگلستان باعث شد تا بتواند با سهولت بیشتری به نگارش آثارش ادامه دهد. لاک که دیگر قهرمان حزب ویگ بود، در آخرین سالهای زندگیاش همچنان با امور دولتی مرتبط ماند و بهعنوان عضوی کلیدی، خدمت کرد. جان لاک که مدتها بود از بیماریهای مختلف رنج میبرد، سرانجام در بیستوهشتم اکتبر 1704 در اسکس، جایی که دههی آخر زندگیاش را در آن گذرانده بود، درگذشت.
سالها از وفات او گذشته اما اندیشهها و تأثیراتی که جان لاک بر تفکر غربی گذاشته، همچنان در حال سنجش است. عقاید او دربارهی جدایی کلیسا از دولت و آزادی مذهبی بر بسیاری از متفکران از جمله فرانسوا ولتر، الکساندر همیلتون و توماس جفرسون تأثیر گذاشت.
زندگینامه و دانلود بهترین کتابهای جان لاک
بهترین کتابهای جان لاک
کتاب نامهای در باب تساهل (A Letter Concerning Toleration): نامهای در باب تساهل عنوان کتابی از جان لاک است که دربردارندهی دیدگاههای او دربارهی رابطهی دین و دولت، آزادی ادیان، و احترام گذاشتن به فرقههای مختلف مذهبی است.
لاک در این کتاب به بسط و شرح این ایده پرداخته که وجود گروههای مذهبی مختلف نهتنها به هرجومرج و آشفتگی نمیانجامد، بلکه حتی میتواند از بروز آشوبهای داخلی جلوگیری کند، چرا که بسیاری از تنشها و ناآرامیها نتیجهی مستقیم محدودسازی افکار و ادیان مختلف است. جان لاک علاوه بر آن، در این کتاب به تشریح وظایف کلیسا و دولت پرداخته و با نشان دادن کارکردهای متفاوت آنها، به ضرورت جدایی آنان از یکدیگر اشاره کرده است.
کتاب رسالهای دربارهی حکومت (The Second Treatise of Civil Government): جان لاک در رسالهای دربارهی حکومت که یکی از مهمترین متون فلسفهی سیاسی به شمار میرود، به توضیح این ایده پرداخته که مقصود از حاکمیتی که در اختیار مردم است چیست و تحت آن، چه شرایطی برقرار خواهد بود. جان لاک همچنین به تفسیر مفاهیمی نظیر «وضعیت طبیعی» و «قانون طبیعی» اشاره کرده و از بردگی، مالکیت و حق انقلاب گفته است.
کتاب جستاری در خصوص فاهمهی بشری (An Essay Concerning Human Understanding): اثری از جان لاک دربارهی بنیانهای دانش و فهم و درک بشر از آنهاست. این اثر یکی از منابع اصلی فلسفهی تجربهگرایی به شمار میرود و بر فیلسوفان بسیاری نظیر دیوید هیوم و جورج برکلی تأثیر فراوان گذاشته است. این کتاب که پس از کتاب «اصول» آیزاک نیوتن به چاپ رسید، به تشریح تجربهگرایی و تضاد آن با عقلگرایی میپردازد.
جان لاک در این کتاب در ابتدا به شرح این نکته پرداخته که انسان اندیشههای خود را چگونه به دست میآورد و سپس توضیح میدهد که آیا میتوان از حواس برای درک هستی یاری گرفت یا خیر. از نگاه او، ذهن بشر در بدو تولد، لوحی خالی از نوشته است و تنها بر اساس تجاربی که در زندگی کسب میکند، آن لوح پر میشود.
سبک نگارش و دیدگاههای جان لاک
جان لاک را فیلسوفی میدانند که تفکرات و آثارش پایهی تجربهگرایی و لیبرالیسم سیاسی بوده است. لاک بهنوعی الهامبخش روشنگری اروپا و قانون اساسی ایالات متحده به شمار میرود. تفکرات فلسفی او به بنیانگذاران علم مدرن نیز نزدیک است. بسیاری از نگرشهای وی در انگلستانِ پس از انقلاب، مورد استقبال قرار گرفت و پذیرفته شد.
جان لاک معتقد بود مشاهده و تقلید به یادگیری میانجامد. او ذهن کودک را به لوحی خالی از نوشته تشبیه میکند که در اثر تجربههای زندگی، پُر میشود. به باور او، تنبیه و پاداش در فرایند یادگیری مؤثر است. به این ترتیب که مشوقها باید تنها دربارهی رفتارهای منطقی کودک مورد استفاده قرار گیرد و تنبیه، بهویژه تنبیه بدنی، باعث شکلگیری تداعیهای ناخوشایند در کودک میشود.
از نظر جان لاک، انسان بدون واسطه، حقوق طبیعیاش را درک میکند و این ظرفیت عقلانی است که انسان را به رعایت و احترام گذاشتن به حقوق دیگران سوق میدهد. جان لاک همچنین به جدایی کلیسا از حکومت باور داشته و حکومت را امری انسانی و نه الهی میداند. از نگاه لاک، ذات حکومت بر محور توافق همگانی استوار است و قدرت از طریق مردم، که مالک حقیقی آن هستند، به حکومت داده میشود تا از جان، مال و آزادی آنان دفاع کند.