معرفی فردریک کاپلستون
پست معرفی فردریک کاپلستون ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. نام فردریک کاپلستون در ذهن مخاطبان با دروس فلسفی و مباحث وجودی گره خورده است؛ کشیشی انگلیسی که کتاب «دیباچهای بر فلسفه قرون وسطی» و دیگر جستارهای او درباب تاریخ فلسفه و همچنین مجموعه کتاب نهجلدی «تاریخ فلسفه»اش، زینتبخش کتابخانهی بسیاری از علاقهمندان به تاریخ فلسفه و نیز منبع درسی بسیاری از کلاسهای فلسفه شده است. با این مطلب همراه باشید تا سری به زندگی این فیلسوف و پژوهشگر تاریخ فلسفهی بریتانیایی بزنیم و به روزهای پرقصه و داستان او سفر کنیم.
زندگینامه فردریک کاپلستون
فردریک کاپلستون (Frederick Copleston) با نام کامل فردریک چارلز کاپلستون، زادهی 10 آوریل 1907، پسری اهل سامرست انگلستان و فرزند خانوادهای از فرقهی انگلیکان (از شاخههای مسیحیت) بود. کسی که بعدها همه او را با پژوهشهای جامع و مشروحش در باب تاریخ فلسفه، مناظرهی مشهورش با فیلسوف قرن، برتراند راسل و همچنین نظریاتش درباب «پوزیتیویسم منطقی» شناختند.
زندگی کاپلستون خیلی زود با دیدگاههای مذهبی خانواده گره خود. پدر او در دادگاه عالی برمه سِمت قضاوت را برعهده داشت و عمویش فردریک نیز، اسقف کلیسای انگلیکان در کلکته بود.
اما با وجود این پیشینهی خانوادگی و تربیت در چنین فضایی، نقطهنظرات فکری فردریک کاپلستون، خیلی زود از عقاید فرقهی انگلیکان فاصله گرفت. این اتفاق در ابتدا باعث نگرانی خانواده شد و همچنین با مخالفتهایی از جانب پدر مواجه گشت، اما چیزی از کمکها و حمایتهای این اطرافیان برای ادامهی تحصیلات فردریک کم نکرد.
فردریک کاپلستون تحصیلات خود را در دانشگاه آکسفورد به پایان رساند و در نهایت کیش مسیحیان یسوعی را به عنوان مذهب خود برگزید. فردریک با عشق و ایمان قلبی زیادی تحقیقات و مطالعات دینی خود را در پیش گرفت و سرانجام به لباس کشیشهای یسوعی درآمد. کاپلستون پس از آن برای ادامهی تحصیلات مذهبی خود، راهی آلمان شد. بازگشت فردریک کاپلستون به دیار مادریاش یعنی انگلستان، با شروع جنگ جهانی دوم در سال 1939 همراه شد. این اتفاق، راه ادامهی تحصیل و اخذ مدرک دکتری در آن زمان را برای فردریک غیرممکن کرد و او را به سمت مسیر تازهای در زندگی سوق داد.
در همان اوقات بود که فردریک کاپلستون کلاسهایی آموزشی با مضمون تاریخ فلسفه را برای جمعی از دانشجویان یسوعی ترتیب داد. این اقدام تازهی کاپلستون با نگارش یکی از مهمترین آثار زندگیاش همراه شد.
کتاب «تاریخ فلسفه» اثر مشهور و پراهمیت این نویسنده، مجموعهای نهجلدی و جامع از تاریخ فلسفه است که از دوران یونان باستان و روم آغاز میشود، از قرون وسطی نیز عبور میکند و به فلسفهی معاصر میرسد. مجموعهای که نگارش آن از سال 1946 تا 1975 به طول انجامید.
در همین فاصله بود که نام فردریک کاپلستن به دلیل شرکت در یک مناظره، بر سر زبانها افتاد. ماجرا از این قرار بود که در سال 1948، شبکهی بیبیسی یک مصاحبهی مهم و تاریخی میان دو تن از فیلسوفان و فلسفهپژوهان بزرگ جهان معاصر ترتیب دارد. در سویی از این جلسه، فیلسوف بزرگ و شناختهشدهی بریتانیایی برتراند راسل و در سوی دیگر فردریک کاپلستون قرار داشت و موضوع این مباحثه نیز چیزی نبود جز، وجود خدا.
فعالیتهای حرفهای فردریک کاپلستون سالها با شرکت در مراسمهای مختلف بهعنوان سخنران و همچنین پذیرش موقعیتهای تدریس در دانشگاههای مختلف همراه بود. کاپلستون را بهعنوان استادی با کرسی درسی شلوغ و دانشجویانی سراپاگوش میشناسند؛ استادی که علاوهبر داشتن تسلط کامل بر کلمات و همچنین منطق، همیشه به شوخطبعی و گرمای حضورش معروف بود.
او در طی این سالها و همزمان با تدریس و پژوهش، از نوشتن آثار فلسفی نیز دست نکشید و در این بین، به معرفی و تحلیل نظریات دیگر فلاسفهی جهان نیز پرداخت. کتابهای «فردریک نیچه: فیلسوف فرهنگ (Friedrich Nietzsche: Philosopher of Culture)» و «آرتور شوپنهاور: فیلسوف بدبینی (Arthur Schopenhauer: Philosopher of Pessimism)»، گوشهای از این تلاشهای کاپلستون بودند.
فردریک چارلز کاپلستون، این فیلسوف و کشیش پرافتخار بریتانیا، سرانجام در تاریخ سوم فوریهی سال 1994 میلادی و در میانهی دههی هشتم زندگی خود، در یکی از بیمارستانهای شهر لندن چشم از جهان فروبست و خیل شاگردانش را با میراث خود، که چیزی جز کتابهای ارزندهاش نبود، تنها گذاشت.
بهترین کتابهای فردریک کاپلستون
مجموعه کتاب تاریخ فلسفه (A history of philosophy) یک مجموعهی نهجلدی و از کاملترین آثار تألیفی در باب سرگذشت دانش فلسفه در دورانهای مختلف زندگانی بشر بر کرهی زمین است. «از دکارت تا لایبنیتس»، «از ولف تا کانت» و «از بنتام تا راسل»، تنها عنوان سه جلد از این مجموعهی نفیس هستند. ترجمهی این اثر ارزشمند از فردریک کاپلستون، با تلاشهای نشر علمی و فرهنگی به دست مخاطبان فارسیزبان رسیده است.
مجموعه کتاب «تاریخ فلسفه» که بدونشک یکی از بهترین کتابهای فردریک کاپلستون و همچنین تمام نویسندگان و پژوهشگران تاریخ فلسفه محسوب میشود، همواره بهعنوان یکی از منابع معتبر آکادمیک، مورداستفادهی دانشجویان، پژوهشگران و اساتید فلسفه قرار گرفته است.
کتاب دیباچهای بر فلسفه قرون وسطی (Medieval Philosophy) از دیگر کتابهای کاپلستون در زمینهی تاریخ فلسفه است. اثری که به بررسی مکاتب فلسفی در دوران ماقبل رنسانس، مانند فلسفهی اسلامی، فلسفهی یهودی و فلسفهی قرون وسطی و ویژگی و شاخصههای اصلی آن دوران میپردازد.
از این جهت میتوان این کتاب را اثری مفصلتر از جلد دوم و سوم مجموعهی «تاریخ فلسفه» دانست؛ اثری که به پژوهشگران قرون وسطی و فلسفهی حاکم بر آن، نکات بهمراتب بیشتری را ارائه میدهد. اتشارات ققنوس ناشر و ارائهدهندهی ترجمهی فارسی این کتاب ارزشمند است.
کتاب فلسفهها و فرهنگها (Philosophies and Cultures)، از دیگر کتابهای خواندنی فردریک کاپلستن است که به بررسی مقولهی فلسفه در بطن فرهنگهای مختلف میپردازد. نویسنده در این اثر به موضوع سنتهای فلسفی ملل مختلف و تأثیرشان بر یکدیگر و همچنین تغییر و تحول این سنتها در طول تاریخ و تأثیرگذاری آنها بر فلسفهی معاصر میپردازد. ترجمهی این کتاب با تلاش انتشارات ثالث به دست علاقهمندان فارسیزبان رسیده است.
جوایز و افتخارات فردریک کاپلستون
درآمدن به عضویت آکادمی بریتانیا در سال 1970
تدریس در کالج هیتروپ در سال 1972
دریافت عضویت افتخاری کالج سنت جان دانشگاه آکسفورد در سال 1975
کسب عالیترین درجه و مدال افتخار امپراتوری بریتانیا در سال 1993
دریافت مدرک دکتری افتخاری از دانشگاه سانتا کلارای کالیفرنیا
فردریک کاپلستون از نگاه دیگران
نشریهی هیروپ ژورنال به دنبال انتشار کتاب دیباچهای بر فلسفه قرون وسطی نوشت: زمانی که یک استاد از تصمیمگیری هراسی نداشته باشد، همیشه جایی برای نظرات تازه دربارهی اتفاقات گذشته وجود دارد و این اتفاقیست که در کتاب فردریک کاپلستون رخ داده است.
فردریک کاپلستون در میان ایرانیان
آثار و کتابهای فردریک کاپلستون، بهعنوان یکی از منابع اصلی و جامع در آکادمیهای فلسفهی سراسر جهان شناخته میشوند. فارغ از نظرات موافق و مخالف، تحقیقات تاریخی او، بهعنوان یکی از منابع اصلی در مطالعهی تاریخ فلسفه، بررسی میگردند. این شهرت و اعتبار جهانی کاپلستون، به نهادهای آکادمیک ایران نیز نفوذ پیدا کرده و دانشجویان و مشتاقان زیادی را به مطالعهی آثار و کتابهای این نویسندهی بزرگ دنیای فلسفه ترغیب کرده است.