معرفی فریبا وفی
پست معرفی فریبا وفی ، توسط سایت دانلود کتاب برای شما عزیزان تهیه شده است. فریبا وفی در اول بهمن ماه سال ۱۳۴۱ در تبریز به دنیا آمد. از نوجوانی به داستاننویسی علاقهمند بود و چند داستان کوتاهاش در گاهنامههای ادبی، آدینه، دنیای سخن، چیستا، مجله زنان منتشر شد. اولین داستان جدی خود را با نام «راحت شدی پدر» در سال ۱۳۶۷ در مجله آدینه چاپ کرد.
نخستین مجموعهٔ داستانهای کوتاه او به نام «در عمق صحنه» در سال ۱۳۷۵ منتشر شد و دومین مجموعه، با نام «حتی وقتی میخندیم» در سال ۱۳۷۸ چاپ شد. نخستین رمان او «پرنده من» در سال ۱۳۸۱ منتشر شد که مورد استقبال منتقدان قرار گرفت.
این کتاب برنده جایزه بهترین رمان سال ۱۳۸۱، جایزه سومین دوره جایزه هوشنگ گلشیری و جایزه دومین دوره جایزه ادبی یلدا شد و از سوی بنیاد جایزه ادبی مهرگان و جایزه ادبی اصفهان مورد تقدیر واقع گشت. همچنین این کتاب به زبانهای انگلیسی، ایتالیایی، آلمانی و کردی سورانی و ترکی استانبولی ترجمه شدهاست.
زندگینامه فریبا وفی
فریبا وفی (Fariba Vafi) اولینروز بهمنماه سال 1341 شمسی در شهر تبریز دیده به جهان گشود. او داستاننویسی را از نوجوانی آغاز کرد و اولین نوشتههای خود را در نشریات مختلفی چون «چیستا»، «دنیای سخن» و مجلهی «زنان» به چاپ رساند. اولین داستان فریبا وفی «راحت شدی پدر» نام داشت که در نشریهی «آدینه» منتشر شد. او اولین مجموعه داستان خود را نیز در سال 1375، با نام «در عمق صحنه» منتشر کرد.
مضمون داستانهای فریبا وفی، الهامگرفته از جامعه و واقعیتهای حاکم بر آن است. به این طریق او مخاطبان خود را برمیانگیزد تا از زاویهای تازه به زندگی روزمره و جامعهشان بنگرند. نثر وفی، ساده و روشن و درعینحال آمیخته به پچیدگیهای روایی خاص اوست. همهی این ویژگیها موجب شدهاند که منتقدان و عموم مخاطبان، کتابها و آثار فریبا وفی را بستایند.
بهترین کتابهای فریبا وفی
کتاب پرنده من: این رمان اجتماعی، تحسینشدهترین کتاب فریبا وفی بهشمار میرود و جوایز ادبی متعددی مانند مهرگان ادب، هوشنگ گلشیری و یلدا را نیز دریافت کرده است. وفی داستان این کتاب را از زاویهی دید زنی خانهدار روایت میکند و از این طریق، جزئیترین احساسات او را میکاود. رمان پرنده من، روایتی غیرخطی دارد و موجب میشود که خواننده، نگاه تازهای به روزمرگیهای خود بیندازد.
کتاب حتی وقتی میخندیم: این کتاب مجموعهای از بیستودو داستان کوتاه فریبا وفی را در بر میگیرد. او در داستانهای این مجموعه، به موضوعات مهم و مختلفی چون زندگی روزمره و احساسات سرکوبشدهی زنان میپردازد. از میان داستانهای این کتاب، میتوان به عناوینی چون «بیرون از گور» و «راه خاکی» اشاره کرد.
کتاب ترلان: شخصیتهای اصلی این رمان فریبا وفی، ترلان و رعنا نام دارند. آنها میخواهند در حرفهی مخصوصی مشغول به کار شوند؛ حرفهای که کمتر زنی در جامعه به سمت آن میرود. ترلان و رعنا میخواهند شانس خود را برای پاسبانی امتحان کنند. اگرچه در ابتدا همهچیز برایشان آسان به نظر میرسد، اما هرچه بیشتر پیش میروند، با مشکلات جدیدتری روبهرو میشوند.
کتاب در راه ویلا: فریبا وفی نه مورد از داستانهای کوتاه خود که مضامینی مشابه دارند را در این کتاب گرد آورده است. او در هر کدام از داستانهای این کتاب، به وضعیت زنان در جامعه میپردازد. شخصیتهای اصلی داستانهای وفی، زنانی هستند که جامعهی مردسالار به آنها اجازه نمیدهد مطابق خواست خود زندگی کنند. «هزارها عروس» و «حلوای زعفرانی» از عناوین داستانهای کوتاه کتاب در راه ویلا هستند.
کتاب در عمق صحنه: فقر و محرومیت، از مضامین و موقعیتهای اصلی مشهورترین رمانها و داستانهای ادبیات جهان است. فریبا وفی نیز در قالب داستانهای کوتاه کتاب در عمق صحنه، به این مضمون مهم پرداخته و روایتهایی از تأثیرات فقر بر زندگی زنان را ارائه کرده است. از میان ویژگیهای این کتاب، میتوان به وجود شخصیتهایی خاکستری و منطبق با نمونههای زندگی واقعی اشاره کرد.
کتاب بیباد، بیپارو: این کتاب جایزهی ادبی احمد محمود را برای فریبا وفی به ارمغان آورد. او در داستانهای کوتاه این کتاب با لحنی صمیمی و دلنشین، به مهمترین دغدغههای انسان معاصر میپردازد. فریبا وفی در این کتاب، اعماق ذهن و روان شخصیتهایش را میکاود و با هر داستان، چشمانداز جدیدی به مسئلهی ترسهای زنان در جامعهی امروز ارائه میکند.
جوایز و افتخارات فریبا وفی
فریبا وفی ازجمله شناختهشدهترین نویسندگان معاصر ادبیات ایران بهشمار میرود که برای آثارش به جوایز و افتخارات مختلفی دست یافته است:
دریافت جایزهی هوشنگ گلشیری در سال 1381، برای کتاب «پرنده من»
دریافت جایزهی ادبی یلدا برای رمان «پرنده من»
کسب جایزهی مهرگان ادب برای کتاب «پرنده من»
دریافت جایزهی ادبی اصفهان برای رمان «پرنده من»
کسب مجدد جایزهی مهرگان ادب برای رمان «رویای تبت»
دریافت مجدد جایزهی هوشنگ گلشیری رسیده برای کتاب «رویای تبت»
دریافت جایزهی لیتپروم از کشور آلمان برای کتاب «ترلان» در سال 2017 و شکست ده نویسندهی آفریقایی، آسیایی و آمریکاییِ رقیب برای کسب این جایزه
فریبا وفی یکی از نویسندگان مطرح ادبیات ایران بهشمار میرود که آثارش به زبانهای مختلفی ترجمه شدهاند. تاکنون یکی از رمانهای او با نام «رازی در کوچهها»، به دو زبان فرانسوی و نروژی ترجمه شده است. زبانهای انگلیسی، ارمنی و ترکی نیز ازجمله دیگر زبانهایی هستند که آثار برجستهی وفی به آنها برگردانده شده است.
درباره زندگی و کتابهای فریبا وفی
فریبا وفی یکی از نویسندگان معاصر و مشهور زن ایران است که رمانهایش در خارج از مرزهای ایران هم خواننده و مخاطب پیدا کرد و به زبانهای انگلیسی، آلمانی و ایتالیایی ترجمه شدهاند. اغلب رمانها و داستان کوتاههای فریبا وفی به چاپهای بالا رسیدهاند و جز آثار پرفروش ادبیات معاصر ایران هستند.
فریبا وفی در یکم بهمن سال ۱۳۴۱ در شهر تبریز متولد شد. او از زمانی که یک دختر نوجوان و محصّل بود، متوجه شد که به خلق داستان و نوشتن علاقهمند است. به همین دلیل فریبا تبدیل به خوانندهی ثابت نشریههایی شد که در آنها داستانهای ارسالی مخاطبان هم منتشر میشد. پس از مدتی خودش هم دست به کار شد و چند داستان کوتاه نوشت و برای مجلات مختلفی مثل آدینه، دنیای سخن، چیستا و مجلهی زنان فرستاد. در همان زمان هم داستانهای فریبا وفی از طرف این نشریات جدی گرفته میشد و از او چند داستانی به همین شکل منتشر شد.
ماجرای نویسندگی وفی به همین منوال ادامه داشت تا سال ۱۳۶۷ که اولین داستان کوتاه اما پراهمیت وفی در مجلهی آدینه منتشر شد. این داستان راحت شدی پدر نام داشت و نام نویسندهی جوان خود را به خوبی در جامعهی ادبی بر سر زبانها انداخت.
نوشتن و انتشار داستان کوتاه از او به شکل سابق تا سال ۱۳۷۵ ادامه داشت، اما این سال شروعی جدی برای فریبا وفی به حساب میآمد، چرا که نشر چشمه تصمیم گرفت تا یک مجموعه از داستانهای کوتاه وفی را منتشر کند. عمق صحنه نام اولین کتاب فریبا وفی بود که ۱۴ داستان کوتاه داشت. این داستانها از لحاظ محتوا به یکدیگر وابسته هستند و به نوعی همدیگر را تکمیل میکنند. وفی در این داستانها به خوبی نشان داد که تا چه حد با تیزبینی به جامعه نگاه میکند و برای پیدا کردن سوژههایش به جامعه و محیط اطرافش دقتی موشکافانه دارد. به علاوه نثر ساده و شفافی که وفی برای بیان داستانهایش استفاده کرده بود، خیلی زود نظر مثبت مخاطبان و منتقدین را به خود جلب کرد و این کتاب تبدیل به سکوی پرشی برای داستانهای بعدی وفی شد.
دومین کتاب فریبا وفی حتی وقتی میخندیم نام دارد که نشر مرکز در سال ۱۳۷۸ آن را منتشر کرد. حتی وقتی میخندیم ۲۲ داستان کوتاه را در بر میگیرد که ماجرای همگیشان حول محور زنان میگردد. راوی این داستانها با نگاهی زنانه به سراغ دغدغههای زنانه در دههی هفتاد شمسی میرود و روزمرگیها، عواطف، غم، خیانتدیدگی، خنده و خوشبختیشان را نشان میدهد.
سال ۱۳۸۱ سال متفاوتتری برای فریبا وفی بود. او پس از سالها نوشتن داستان کوتاه، در این سال بود که اولین رمانش را منتشر کرد. پرندهی من رمان تحسینشدهی جایزهی ادبی مهرگان، جایزهی ادبی اصفهان و جایزهی ادبی یلدا در سال ۱۳۸۱ است و یک سال پس از انتشارش جایزهی رمان برتر سال را از بنیاد هوشنگ گلشیری دریافت کرد. این کتاب تا امروز به چاپ سی و پنجم در ایران رسیده است و همچنین به زبانهای انگلیسی، آلمانی، ایسلندی، ایتالیایی، کردی و ترکی ترجمه شده است.
این رمان از زمان انتشارش تا به امروز به خاطر ساختار پیچیده، نثر روان و… تحسینهای زیادی را برانگیخته، اما یکی از انتقادهایی که به آن وارد میشود منفعل بودن کاراکترهای زن این داستان است و این که داستان وفی پر است از زنانی که حسرت کارهای نکرده را میخورند.
یک سال بعد از انتشار اولین رمان و موفقیت چشمگیری که به دست آمد، نوبت به انتشار رمان بلند بعدی از فریبا وفی رسید. نشر مرکز کتاب ترلان را منتشر کرد و این کتاب تا امروز به چاپ سیام رسیده است. وفی در این رمان به سراغ ماجراهای دو دختر به نام ترلان و رعنا در سالهای ۱۳۵۷ رفته که دوست و همکلاسی هستند، علائقی معمولی ندارند و از محیط آرام و ساکت خانه گریزانند. ترلان برعکس رعنا عاشق نویسندگی است و رویای داستاننویسی را در سر میپرواند. این دو دختر با هم تصمیم میگیرند که به تهران مهاجرت کنند و برای کسب درآمد به یک پادگان نظامی و شغل سخت نگهبانی روی میآورند.
کتاب بعدی وفی رازی در کوچهها است که این بار هم شخصیت اصلی یک زن است. ماجرا از این قرار است که پدر حمیرا در بستر بیماری سختی است و حمیرا در کنار او نشسته و در خاطرات تلخ و شیرین گذشتهشان پرسه میزند. به گفتهی مخاطبان کاراکترها و توصیفهای دلنشین از نقاط مثبت این کتاب هستند.
روز دیگر شورا رمان بعدی فریبا وفی است که بار داستان بر دوش یک زن سنتی به نام شورا قرار گرفته. این زن یک ازدواج از پیش تعیین شده و کاملا سنتی داشته و در طول زندگیاش گزینهای برای انتخاب کردن نداشته، اما ماجرا به طوری پیش میرود که زندگی او به دو بخش تقسیم میشود. یک سفر جریان زندگی او را به طور کامل تغییر میدهد و وارد داستانی عاطفی با یک فرد غیرایرانی میشود. این رمان یکی از متفاوتترین رمانهای وفی است که به طوری که زنهای داستانهای وفی را آرام آرام از انفعال محض به سمت انتخاب کردن و کنشگری پیش میبرد.
بیباد و بیپارو آخرین و جدیدترین کتابی است که از فریبا وفی تا به امروز منتشر شده است. در سال ۱۳۹۹ وفی بعد از چند رمان موفق دوباره به فکر انتشار داستان کوتاه روی آورد و نتیجه منتشر شدن این کتاب با دوازده داستان بود که در اولین سال برگزاری جایزهی ادبی احمد محمود به عنوان برترین رمان سال شناخته شد. داستانهای این مجموعه اغلب به ترسها، کابوسها و رد آزاردیدگی در زنان میپردازد و البته وفی در داستانهایش رویاها، سفرها، دوستیها و عشق در زندگی زنان را از یاد نبرده و به این موضوعات هم پرداختی داشته. به علاوه شخصیتهای زن داستانهای مجموعهی آخر نسبت به داستانهای پیشین وفی انفعال کمتری دارند و برای پیشبرد داستانشان تلاش بیشتری میکنند.